Glutenvrije coleslaw met ananas

Coleslaw is natuurlijk eigenlijk gewoon koolsla. Het is een recept dat door Nederlandse kolonisten mee is genomen naar de Nieuwe Wereld en dat volkomen is ingeburgerd in de Amerikaanse keuken.

coleslaw (n.) also cole-slaw, cole slaw, 1794, American English, partial translation of Dutch koolsla, from kool “cabbage” (see cole) + sla “salad” (see slaw).

coleslaw
Coleslaw

Ik ben er en groot voorstander van om seizoensgroente te eten. Dat schijnt goed te zijn voor jezelf en het milieu. Maar in de winter is het soms wel moeilijk. In februari lijkt er alleen maar kool op de groenteafdeling van de supermarkt te liggen: boerenkool, spruitjes, zuurkool, broccoli, bloemkool, savooiekool, groene, rode, witte, Chinese en spitskool.  Veel verschillende soorten maar het smaakt allemaal naar kool als je niet een beetje creatief bent.

Om alvast in zomerse sferen te komen maak je een coleslaw met ananas. Coleslaw is lekker knapperig, fris en zomers, met je ogen dicht is het net alsof je aan het barbecueën bent.

Gebruik een keukenmachine om de kool, wortel en ui in dunne plakjes te snijden maar dat kun je natuurlijk ook doen met een scherp mes of kaassschaaf.

Je maakt de salade aan met een dressing op basis van mayonaise en  zure room/crème fraîche. Ik houd van een volvette dressing maar je kunt het natuurlijk magerder maken door de crème fraîche te vervangen door magere kwark of zo.

Glutenvrije coleslaw met ananas

1 witte kool
1 winterpeen
1 ui
Sap van 1 citroen
2 eetlepels mayonaise
1 bakje crème fraîche of zure room van 125 ml
1 eetlepel mosterd
1 blokje ananas

Maak eerst de dressing van de mosterd, mayonaise, crème fraîche, citroensap en siroop uit het blikje ananas. Roer door elkaar en breng op smaak met een snufje zout. Zet koel weg.

Snijd de kool, peen en ui heel fijn. Doe in een ruime kom en meng met stukjes ananas. Schep de dressing door de salade.

 

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.