Courgettes zijn in de zomer alom vertegenwoordigd. Ze zijn in het seizoen dus lekker vers en goedkoop. Met courgette vul je makkelijk een saus of stoofpotje op. Maar ik wordt ook wel eens moedeloos als ik mij bedenk dat ik deze week weer twee courgettes moet verkopen aan mijn kinderen. Met deze courgettekoekjes lukte dat prima, de kinderen zaten ervan te smullen. Tot ik ze vertelde dat er courgette in zat…
Het courgettekoekje is van oorsprong een Grieks recept voor kolokithokeftedes. Ze worden gegeten als borrelhapje. Wij aten de courgettekoekjes als avondeten met een stukje vlees en patat. Ik kan mij goed voorstellen dat de courgettekoekjes onderdeel zijn van een zomerse picknick, barbecue of een avond uitgebreid borrelen, tapas eten en kletsen met vrienden en familie.
Laat de zomer maar komen!
Courgette koekjes
zout
2 courgettes
1 ui
1 teen knoflook
gehakte verse munt
1 blokje feta
2 eieren
100 gram glutenvrij meel, bv Mehl van Schar of rijstmeel
olie
Was de courgettes en snijd de uiteinden eraf. Laat de schil er lekker aan zitten. Rasp de courgettes met een grove rasp en doe het raspel in een vergiet. Rasp de ui grof en en het knoflook fijn en voeg bij de courgettes. Bestrooi de groente met zout en laat uitlekken. Laat de vergiet minstens een half uur staan en druk af en toe extra vocht uit de groente, het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk vocht uit de courgettes lekt.
Meng de courgette/ui rasp met twee losgeklopte eieren, het meel, de gehakte munt en de fijn gekruimelde feta. Je krijgt nu een soort dik beslag.
Verhit olie in een grote koekenpan en leg kleine hoopjes courgette beslag in de olie. Ik deed dat met een ijsbolknijper en drukte de bolletjes plat. Bak de courgettekoekjes 5 minuten aan elke kant gaar en goudbruin.
De courgettekoekjes zijn zowel (lauw)warm als afgekoeld lekker.
Hallo,
Ik heb courgettekoekjes en wortelkoekjes voor mijn dochter en kleinzoon gemaakt en deze ingevroren.
Zou ik na het ontdooien de koekjes op lage temperatuur in oven beetje kunnen opwarmen?
Alvast bedankt voor reactie,
Groet,Bep
Ik denk het wel, in de koekenpan kan ook.