Voor de glutenvrije bloggersadvent December Glutenvrij maak ik vandaag cranberry-pistachemuffins met witte chocolade. Ik maak regelmatig in het weekend een hele lading glutenvrije muffins die ik dan op zondagochtend eet en meeneem naar school als tien-uurtje. Voor het kerstontbijt heb ik glutenvrije muffins met cranberry, pistache en witte chocolade bedacht.
Let it snow let it snow
Cranberry’s zijn van zichzelf vrij zuur, daarom zit er meer zoet in het recept dan ik gewend ben. We versieren de muffins met een royale laag poedersuiker en we maken het plaatje compleet met gehakte pistachenootjes voor de kleur.
Mix it
Als je wel wakker wilt worden met de geur van versgebakken muffins maar ‘s ochtends nog te slaperig bent om de keukenweegschaal te lezen dan zet je de avond van te voren alles klaar. Je weegt het meel en suiker alvast af, en je hakt de chocolade en nootjes. Doe in een schaal met het bakpoeder en een snuf zout en laat afgedekt op het aanrecht staan. De melk en olie meet je ook alvast en ze in een kom in de koelkast met de eitjes ernaast. De volgende ochtend hoef je alles alleen nog maar samen te roeren en in de oven te schuiven. Of beter: je laat je kinderen/partner dit doen terwijl jij je nog eens omdraait…
December glutenvrij
In december verschijnt er elke dag een nieuwe glutenvrije blog met een decemberthema. Gisteren schreef Marit van Maak het Glutenvrij en morgen kun je een #decemberglutenvrij blog lezen van Barbara van Glutenfree Amsterdam. December Glutenvrij is ook te volgen op Facebook en Instagram
Cranberry-pistachemuffins met witte chocolade
voor ca 20 stuks
75 gram havermeel
75 gram amandelmeel
100 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel
100 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
snuf zout
1 theelepel bakpoeder
150 gram witte chocolade, gehakt in kleine stukjes
100 gram gepelde en gehakte pistachenoten
2,5 dl melk
125 ml olie
2 eieren
250 gram cranberry’s uit de diepvries
poedersuiker
Ontdooi de carnberry’s en verwarm de oven voor op 175 °C. Doe papieren bakjes in een muffin bakblik. Hak de pistachenoten en de witte chocolade. Weeg het meel en de suiker af en doe met de vanillesuiker, snuf zout, bakpoeder en gehakte chocolade in een kom. Doe hier de pistachenoten bij maar hou 2 eetlepels gehakte pistache apart voor de decoratie.
Klop de eieren los met de olie en de melk.
Roer met een lepel of spatel de natte en droge ingrediënten door elkaar tot een dik beslag. Roer hier de cranberry’s doorheen. Schep het beslag in de muffinvorm. Bak de muffins gaar in ca 40 minuten op 175 °C.
Laat de muffins afkoelen en bestrooi ze valk voor het ontbijt met poedersuiker en gehakte pistache.
Muffin Mood
Ben je net zoals ik in de Muffin Mood? Bak dan elke dag van de vakantie een andere soort.
Speculaasmuffins met mandarijn
Bosbessen-creamcheesemuffins
Pompoen-karnemelkmuffins
Appeltaartmuffins
Lemon- Cheesecake-maanzaadmuffins
Teffpap en appelmuffins
Wortelmuffins
Quinoa-dadelmuffins
Stoofpeermuffins met pecannoten
Ik houd zelf niet zo van witte chocola. Maar ik denk dat Mirthe ze heerlijk zal vinden.
En het klaarzetten en af laten maken, vind ik ook een prima idee ;-). Heb ik wel verdiend na al die drukke weken!
Goed idee om de muffins met poedersuiker af te werken! Dat ziet er lekker ‘kersterig ‘uit.
Wauw wat zien je muffins er mooi uit! De mijne zakken soms nog een stuk in of komen nooit mooi omhoog daarom gebruik ik tegenwoordig baksoda en bakpoeder tegelijkertijd. Hoe krijg je ze zo mooi hoog? De vormpjes goed vullen?
Als er teveel lucht in het beslag zit dan storten de muffins snel in. Ik klop ze dus niet te lang.
Ziet er goed uit! Wil ik graag maken. Nu een vraag: kan ik in plaats van havermeel ook een ander soort glutenvrije meel gebruiken? Mijn zoon heeft namelijk een glutenallergie- of intolerantie. Als ik absoluut glutenvrije havermout koop voor hem neemt hij dit toch niet aan vanwege het feit dat (blijkbaar) hij blijkbaar toch wel eens lichamelijk reageert.
Ja hoor, dat kan. Boekweitmeel kan of quinoameel of teffmeel of gewoon een glutenvrije bakmix.
Toch verkeerd boodschappen gedaan: havermeel vervangen door amandelmeel en pistachenoten vervangen door hazelnoten. Maar… wat zien ze er prachtig uit en ze smaken echt overheerlijk! Ze kwamen zonder probleem uit de siliconen hartvormige muffinvorm. Ik had deze wel ingevet met olie en bestoven met glutenvrij meel. Dit recept blijft er bij ons zeker in!
Goed om te horen!!!