Met Halloween mogen pompoen-cupcakes niet ontbreken! Ik heb er al een poosje zin in om glutenvrije cupcakes met pompoen te bakken en dus ik had al een beetje rond gegoogeld naar recepten. Het viel mij op dat er twee manieren zijn om de pompoen te verwerken in de cakejes. Je kunt de pompoen raspen en rauw door het beslag roeren, zoals je ook zou doen met worteltaart, en je kunt de pompoenvlees gepureerd door het beslag doen nadat je het gekookt of geroosterd hebt. Om te proberen wat het beste en lekkerste resultaat biedt heb ik een lading cakejes gebakken met geraspte pompoen en een lading met gepureerde pompoen.
Ik vind de pompoencakejes heerlijk om zo te eten. Ze zijn natuurlijk wel zoet maar niet te en ze hebben een goede zachte en veerkrachtige structuur. Ik heb koekkruiden aan het recept toegevoegd. Die geven de smaak van pompoen een beetje pit en passen mooi bij het jaargetijde.
Hierboven zie je links de glutenvrije cakejes met geraspte pompoen en rechts de cakejes met gepureerde pompoen. Verrassend genoeg zit er in smaak en structuur nauwelijks verschil tussen de cakejes. De cakejes van geraspte pompoen zijn sneller klaar, je zit de raspjes pompoen nog wel maar die zijn helemaal zacht gegaard in de cake. De cakejes met de geroosterde, gepureerde pompoen zijn mooier om te zien omdat ze egaler zijn en feller oranje.
Het is Halloween dus er moet natuurlijk angstaanjagend gedecoreerd worden. Je tovert een cupcake heel makkelijk om tot spookje door een lakentje te rollen van marsepein of fondant en dat over je cake heen te draperen.
Glutenvrije cupcakes met pompoen
voor 12 stuks
150 gram kristalsuiker
3 eieren
150 gram roomboter
200 gram glutenvrij meel
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel koekkruiden
250 gram pompoen (geschild en ontdaan van pitten)
het sap van een halve citroen.
Voor de decoratie:
1 pakje glutenvrij marsepein of fondant.
Pompoen:
Rasp de pompoen en besprenkel met citroensap.
of
Snijd de pompoen in kleine stukjes en verspreid op een bakplaat. Zet de oven op de hoogste stand en schuif de bakplaat in de oven. Rooster de pompoen 20-30 minuten tot de pompoen zacht is. Laat de gegrilde pompoen afkoelen, pureer en besprenkel met citroensap.
Cupcakes:
Verwarm de oven voor op 180°C en doe de papieren vormpjes in de bakvorm. Mix de boter, suiker, eieren, meel en bakpoeder tot een stevig beslag. Meng daar de koekkruiden doorheen en roer de geraspte of gepureerde pompoen door het beslag. Verdeel het beslag over de 12 cupcakevormpjes. Je kunt dat heel handig doen met een ijsknijper.
Bak de cakejes gaar in ca 20 minuten in een oven van 180°C.
Om de cakejes te decoreren tot spookje rol je witte marsepein of fondant uit tot een dunne lap. Steek hier ronde vormen uit met een kommetje en drapeer de over de cakejes. Boeh!