Glutenvrije dahl van rode linzen en doperwten

Ik  maakte laatst glutenvrije dahl van rode linzen en doperwten toen ik eigenlijk hele andere, ingewikkelde plannen had voor het avondeten. Ik was moe en wilde ook niet meer naar de winkel om boodschappen te doen voor mijn ingewikkelde plannen.

Dahl van rode linzen en doperwten

Alle ingrediënten voor dahl had ik, zonder het te weten al in huis. Mijn voorraadkast is altijd goed gevuld met rijst, blikken en pakjes tomatensaus, kokosmelk en peulvruchten. In de diepvries heb ik vaak doppertjes als back-up groenten. Ik toverde in minder dan een uur een lekkere maaltijd op tafel die ook nog eens gezond en vegetarisch was.

Ik vond ook nog een pakje pappadums in mijn voorraadkast, van mijn laatste winkelexpeditie naar de toko. Pappadums zijn gemaakt van linzenmeel, je koopt ze soms kant-en -klaar en soms moeten ze nog gefrituurd worden. Dat frituren gaat heel snel in een paar centimeter in een diepe koekenpan of wok. Al na een paar tellen in de hete zonnebloemolie zijn is de pappadum klaar en neem je de hem uit het vet met een keukenknijper.

pappadums

Glutenvrije dahl van rode linzen en doperwten

  • 500 gram gedroogde  rode linzen
  • 1 ui beetje olie
  • 2 knoflook
  • Teen verse gember
  • 1 blik kokos
  • 1 pak passata (gezeefde tomaten 500 gr)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 bouillonblokje (glutenvrij)
  • 500 gram diepvries doppertjes
Eventueel erbij
Rijst
Pappadums-2,5 dl zonnebloem olie om te  frituren
Dikke yoghurt
Mango chutney
gehakte verse koriander
Zo maak je het
Was de linzen goed in een zeef. Snipper de u, rasp de knoflook en de gember. Verhit olie in een braadpan en bak de ui, gember en knoflook glazig.  Voeg de linzen hieraan toe en bak 1 minuut mee. Voeg de kruiden toe en kruimel het bouillonblokje erbij. Giet de kokosmelk en de gezeefde tomaten in de pan en roer goed door. Vul het lege blik kokosmelk met water en giet erbij, herhaal dit nog een keer. Laat de linzen in ca 20 minuten gaar koken in de tomaten-kokossaus. Check halverwege of er nog genoeg vocht in de pan zit en vul bij als dat niet zo is.
Voeg na 20 minuten de doppertjes toe aan de linzen en kook ze gaar in ca 5 minuten.
Kook de rijst en frituur de rijst als de dahl 20 minuten staat te borrelen.
Serveer de dahl met rijst en eventueel met pappadums, naan, mangochutney, verse koriander en/of yoghurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.