Dankzij een voormalige dieetgoeroe hebben eierkoeken een gezond imago. Echt gezond vinden wij ze tegenwoordig natuurlijk niet meer. Zo zie je maar hoe betrekkelijk adviezen van dieetgoeroes zijn. Als je deze glutenvrije eierkoeken zelf bakt zijn het wel lekkere tussendoortjes en ze geven mij al een beetje Paas-voorpret.
Glutenvrije eierkoeken
Voor eierkoeken gebruik je precies evenveel ei, bloem en suiker. Weeg dus het ei/de eieren en pas je meel en suiker aan op het gewicht van het ei.
1 ei
ca 75 gram witte basterdsuiker
ca 75 gram glutenvrij bloem, ik neem een deel bloem en een deel amandelmeel
geraspte citroenschil
snufje zout
1 theelepel bakpoeder
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Breek een ei in een kommetje en weeg het. De eieren die ik in huis heb op het moment wegen ca 75 gram, ik heb er dus maar 1 gebruikt. Je gebruikt net zoveel suiker en meel als ei. Voeg bij een ei van 75 gram, 75 gram suiker toe en mix 10 minuten tot het ei-suiker schuim dik, lichtgeel en lobbig is. Voeg voorzichtig 75 gram meel, bakpoeder en citroenrasp toe.
Schep met een eetlepel hoopjes deeg op de bakplaat. Het deeg loopt uit dus bak niet meer dan 6 koeken per keer op een bakplaat. Bak de koeken 15 minuten in een oven van 175°C. .
Hoi Annemiek misschien een rare vraag maar weeg je de eieren met schil of zonder?
Groetjes Anoeska
Ik doe het zonder schaal in een kommetje. Met schaal kan natuurlijk ook, zo’n schaal zal bijna niks wegen.
Hoeveel eierkoeken kun je maken met de genoemde hoeveelheden?
Dat hangt natuurlijk af van hoe groot je de koeken maakt maar ongeveer 10.
Can I make with other kind of sugar?
I don’t think you can make these with any kind of sugar.
Hoi! Ze zitten in de oven! Hoe lang kun je deze bewaren in een koekblik of bijv in de vriezer?
Ik denk dat je ze een paar dagen kan bewaren in een koektrommel. Vers zijn ze wel het lekkerst. Invriezen heb ik nog niet gedaan.