Alles goed en wel met twee stuks fruit en twee ons groente en gezond eten. In het weekend willen wij onze tanden ook wel eens zetten in een hamburger, een Turkse pizza , een broodje shoarma of ander snackvoer. Lekker veel knoflooksaus, vieze handen en ketchup als groente. Falafel is ook zo’n gerecht waar je opeens ontzettend veel zin in kunt krijgen.
Als je de snacks zelf maakt dan valt het eigenlijk nog best wel mee met de voedingswaarde. Falafel is best gezond als je je een beetje inhoudt met de vette sausen.
De dochter van mijn vriendin T is vegetariër geworden. Falafel is gelukkig zowel vegetarisch, als glutenvrij, als kindvriendelijk. En het is niet eens heel moeilijk om te maken. Een win-win-win-sutuatie noemen wij dat.
Wij aten de falafel met rijst, peultjes, een rode koolsalade en tzatztiki. Wat een verantwoorde maaltijd eigenlijk!
Ingrediënten
400 gram uitgelekte kikkererwten (2 kleine, of 1 groot blik)
1 ui
1 teen knoflook
scheutje olijfolie
hand verse en fijngehakte peterselie
1 theelepel komijnpoeder
zout en peper
1 ei
eetlepel(s) glutenvrij bloem/maizena
olie om in te frituren.
Snipper de ui en de knoflook en bak zachtjes aan in een koekenpan in weinig olie. Voeg de komijnpoeder en zout en peper toe en haal van het vuur als de ui zacht en lichtbruin is.
Laat de kikkererwten uitlekken en dep ze droog. Pureer de kikkererwten met het uimengsel, het ei en de bloem/maizena en de peterselie in de keukenmachine of in een schaal met een staafmixer.
Voeg zoveel meel toe dat het kikkererwtenmengsel stevig genoeg is om balletjes van te draaien.
Verhit een laagje olie (4 cm) in een hapjespan en bak hierin de falafelballetjes gaar.
Lekker in een (pita)broodje of in een salade met dikke yoghurt of tzatziki.
One thought on “Glutenvrije falafel”