Glutenvrije Fanouropitacake

Heb jij wel eens van een fanouropitacake gehoord? Ik had er nog nooit van gehoord tot ik het boek Ducks, Newburyport van Lucy Ellmann las. Dit boek gaat over een vrouw in Ohio die tussen het opvoeden, brengen en ophalen van haar 4 kinderen door een taartenbakbedrijfje runt. Zij bakt kaneelbroodjes, tarte tatins en madeleines voor klanten en als zij iets vergeet of kwijt is bakt ze een Fanouropita cake om het terug te vinden of een herinnering terug te halen. Je begrijp dat ik mij zeer herkende in de taartenbakkende, drukbezette, heen en weer rijdende hoofdpersoon!

Ducks, Newburyport
Glutenvrije Fanouropitacake en Ducks, Newburyport

In de Grieks Orthodoxe kerk is Sint Fanourios een van de heiligen die je kunt aanroepen om verloren dingen terug te vinden. Zoals katholieken de Heilige Antonius aanroepen (Heilige Antonius, beste vrind, zorg dat ik mijn …  weer vind.) Volgens het bijgeloof zal je dat wat je kwijt bent weer terugvinden terwijl je een Fanouropitacake cake bakt.

Vandaag is de feestdag van de Sint Fanourios en dus een mooie aanleiding om de cake te bakken en ik kan mij zo voorstellen dat hij bij je in het repertoire blijft. Een Fanouropita is namelijk een lekkere, frisse cake. Niet heel zoet en ook niet heel vet met een originele smaak door de combinatie van citroen, kaneel en walnoten.

Glutenvrije Fanouropita
Glutenvrije Fanouropita

Ik ben nogal een boekenworm en lees erg veel. Het mooie aan literatuur is dat je in een boek de hele wereld over kunt reizen en veel kunt leren over andere mensen. Ik vind het ook altijd leuk om mij te laten inspireren door boeken door plaatsen te bezoeken waar ik over gelezen heb, films te bekijken die in een boek voorkomen en gerechten na te maken die de karakters uit het boek eten of koken. Ik schreef hier al eens over in Glutenvrije Treaclecake

Glutenvrije Fanouropita

250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
125 gram water
125 gram kristalsuiker
100 gram olijfolie
125 gram gepelde en gehakte walnoten
125 gram rozijnen
1 theelepel kaneel

1 citroen, rasp en sap

springvorm 22 cm
verwarm de oven voor op 180°C

poedersuiker

Meng eerst de droge ingrediënten: het meel, met de suiker, de walnoten, de rozijnen en de kaneel. Meng daarna de natte ingrediënten: het water, de olie en het rasp en sap van 1 citroen.

Roer de twee delen door elkaar met een houten lepel. Vet een springvorm in en giet het beslag in de springvorm. Bak 45-50 minuten in een oven van 180 °C tot de cake gaar is. Garneer met poedersuiker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.