Een financier is een klein luchtig cakeje van amandelmeel naar een Frans recept. Je bakt de financiers in een klein vormpje. Net als madeleines, waar de financiers mij aan doen denken, is het recept bijna glutenvrij. Het verschil zit hem in de beurre noissette, de bruine boter, die je gebruikt voor de financiers.
Beurre noissette maak je door roomboter langzaam te smelten. Hierdoor zakken bruine korreltjes boter naar de bodem. Als je die scheidt van de rest van de boter krijg je een naar hazelnoot-smakende boter.
Glutenvrije financiers
125 gram amandelmeel
50 gram glutenvrij meel (rijstmeel of cakemeel)
200 gram poedersuiker
4 eiwitten
snuf zout
170 gram boter (beurre noissette)
hazelnoten
Verwarm de oven voor op 240°C.
Maak de beurre noissette en laat afkoelen.
Scheid de eieren en klop de eiwitten los.
Zeef en meng de droge ingrediënten. Voeg hier de eiwitten aan toe en als laatste de beurre noissette.
Doe het beslag in kleine ingevette vormpjes, bijvoorbeeld in een cupcakevorm. Garneer de financiers met een hazelnoot.
Bak 5 minuten in een voorverwarmde oven van 240°C. Draai daarna de oventemeratuur naar beneden en bak ze nog 5 minuten op 200 °C. Draai daarna de oven uit en laat de financiers 10 minuten nagaren in de nog warme oven.