Met dit recept maak je zelf glutenvrije frikandellen. Toegegeven, frikandellen uit de diepvries van de supermarkt zijn makkelijker en sneller klaar maar de gewone frikandellen bevatten gluten en glutenvrije frikandellen zijn niet overal te koop.
Het voordeel van zelf frikandellen maken is dat je zelf kunt bepalen wat erin gaat; welk vlees, hoeveel vet, wel of niet varkensvlees en glutenvrij paneermeel!
glutenvrije frikandellen
Ik ben zelf een beetje vies van frikandellen, ik heb vroeger te vaak verhalen gehoord over gemalen varkenssnuitjes en kippensnaveltjes in het vlees. Ik weet dus niet heel goed hoe een frikandel moet smaken. Deze vond ik in elk geval erg lekker. Volgens een kenner aan tafel is een standaard frikandel kleffer en vetter maar de smaak van dit recept wel goed.
Om het recept een beetje makkelijk te maken heb ik ingrediënten gebruikt die je in de supermarkt kunt kopen. Er gaat een lange lijst specerijen in, als je 1 of twee specerijen niet kunt vinden dan kun je die gewoon overslaan.
Met het vlees dat je gebruikt kun je ook variëren. Schouderkarbonades kun je vervangen door procureur of zelfs rundvlees en kipfilet door kippendijen. Ik ga in elk geval uit van ca 900 gram vet, biologisch vlees en 100 gram glutenvrij paneermeel, zelfgemaakt van een restje glutenvrij brood of uit een pakje.
zelf glutenvrije frikandellen makenAan de slag ! Ik maak meteen een dubbele hoeveelheid zodat ik de helft kan invriezen.
Glutenvrije frikandellen
2 speklapjes (250 gram)
2 schouderkarbonades (500 gram)
1 kipfilet (150 gram)
100 gram glutenvrij paneermeel
1 ui en 1 teen knoflook, fijn gesneden
zout en peper
nootmuskaat
1 eetlepel korianderpoeder
2 theelepels mosterdpoeder
1 eetlepel gemberpoeder
2 verkruimelde glutenvrije bouillonblokjes of 1 eetlepel vetsin
foelie (3 blaadjes)
nootmuskaat
5 korrels piment, geplet
huishoudfolie
ruime pan met heet water
frituurpan/pan met heet vet
Snijd het vlees in blokjes en snipper ui en knoflook fijn.
Doe de ui, knoflook en vleesblokjes in de kom van de keukenmachine en laat een paar minuten draaien tot het een fijn mengsel is. Voeg de specerijen, zout, peper en het paneelmeel toe.
Laat nog een minuutje draaien tot het mooi gemengd en glad is.
Leg een stuk huishoudfolie op een keukenweegschaal en weeg 100 gram van het frikandellenmengsel af. Bij deze hoeveelheden kun je 9 frikandellen afwegen.
Draai frikandelvormige worsten van het vlees en pak ze stevig in in huishoudfolie.
Laat een ruime pan met water heet worden op het fornuis en pocheer hier de worsten, in plastic, 15 minuten in.
Haal de frikandellen uit het water, laat even afkoelen en wikkel het folie los. De frikandellen zijn nu klaar om te worden gefrituurd of ingevroren.
One thought on “Glutenvrije frikandel”