Glutenvrije gefrituurde kwarkballetjes

Gefrituurde kwarkballetjes staan al heel lang op mijn to bake-lijstje. Kwarkballetjes, quarkballchen, zijn een typisch Duitse specialiteit die ik als ik op vakantie ben tegenkom op markten, dorpsfeesten en bij de bakker. Heel soms, een keer per jaar, geef ik toe aan mijn verlangens en koop ik een zakje. Ik moet dat dan snel alleen opeten want ze zijn niet glutenvrij.  Ik was dit jaar van plan om glutenvrije oliebollen te bakken maar ik kreeg van Consenza een zakje opgestuurd. Dat geeft mij nu dus de gelegenheid om de kwarkballetjes eens uit te proberen. Het voordeel van kwarkballetjes is voor mij dat er in het deeg geen gist hoeft en je dus geen rekening hoeft te houden met rijstijd.

glutenvrije oliebollen

Ga jij wel oliebollen bakken? Dan is dit mijn recept voor glutenvrije oliebollen, gebaseerd op het beroemde Vlearmoes-recept van Gerda Hobert.

De Duitsers zelf eten trouwens helemaal geen oliebollen of kwarkballetjes met Oud en Nieuw maar Pfannkuchen wat geen pannenkoeken zijn maar Berliner bollen. Snapt u het nog?

Glutenvrije kwakballetjes

35-40 balletjes

250 gram kwark
200 gram glutenvrij meel (bijvoorbeeld Mix C van Schar)
50 gram maizena/aardappelmeel of tapiocameel
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
1 eetlepel bakpoeder
snuf zout

zeer fijne kristalsuiker of poedersuiker om mee op te dienen
vet om in te frituren (frituurvet, zonnebloemolie)

Meng een dik beslag van de kwark, eieren, suiker, vanillesuiker, bakpoeder, zout en het meel.

Verhit het vet in een diepe (frituur)pan. Maak met twee dessertlepeltjed balletjes ter grote van een ping-pongbal en bak ca 5 minuten in het vet tot de kwarkballetjes gaar zijn. Bestrooi ze meteen, als ze nog warm zijn, met zeer fijne kristalsuiker of poedersuiker. Vers zijn ze het lekkerst.

Als je dat lekker vindt kun je er ook nog met een spuit wat jam in spritzen voor een echte Berlinerbol-beleving.

One thought on “Glutenvrije gefrituurde kwarkballetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.