Glutenvrije Hot Cross Buns voor Pasen #wijbloggenglutenvrij

Het is bijna Pasen dus deze maand delen wij met Wij Bloggen Glutenvrij onze favoriete Paasrecepten en tips. Dit jaar maak ik voor Pasen glutenvrije Hot Cross Buns een soort krentenbollen die in Engelstalige landen veel gegeten worden met Pasen. 

Glutenvrije Hot Cross Buns
Glutenvrije Hot Cross Buns

Hot Cross Bun is een traditioneel Paasbroodje uit Angelo-Saxische landen met kruiden en krenten en rozijnen. Na het vasten worden deze rijk gevulde broodjes op Goede Vrijdag gebakken en gegeten. Je zou het misschien kunnen vergelijken met de Nederlandse Paasstol, dat is ook een luxe brood met melk, ei, krenten en rozijnen. Hot cross buns

Hot Cross Buns

250 gram glutenvrij wit broodmeel
1 zakje gist van 7 gram
40 gram suiker
2 deciliter volle melk
50 gram gesmolten roomboter
1 ei
1 eetlepel fiberhusk

50 gram rozijnen
1 sinaasappel, de geraspte schil en het sap
Geraspte schil van 1 citroen
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel koek- of speculaaskruiden

50 gram meel met weinig water
3 eetlepels abrikozenjam

Verwarm de melk en los het gist hierin op met de suiker. Weeg het meel af en meng hier het ei, de boter , de fiberhusk door en daarna het melk/suikermengsel. Maak een mooie deegbal. Dek je schaal af met een vochtige theedoek of plasticfolie en zet ongeveer een uur op een warme plaats om te rijzen. Ik doe dat altijd in een oven die ik 5 minuten heb verwarmd en daarna weer heb uitgezet.

Rasp de sinaasappel- en citroenschil en doe in een kommetje met de rozijnen. Pers het sap van de sinaasappel hierover uit om de rozijnen te wellen.

Als het deeg is verdubbeld in hoeveelheid meng je de rozijnen en de rasp erdoor. Maak 8 balletjes van het deeg. Leg de bolletjes op een bakplat met bakpapier. Dek weer af en zet ongeveer een uur op een warme plek om opnieuw te rijzen.

Meng het meel met water voor het kruis op de bolletjes. Die in een plastic (ziplock) spuitzakje en knip hier de punt vanaf. Spuit nu de kruizen op de bolletjes en bak de broodjes 30 minuten in een oven van 200 °C. Zet een kommetje water in je oven voor extra stoom tijdens het bakken.

Als de Hot Cross Buns klaar zijn verwarm je een paar eetlepels abrikozenjam en besmeer je de bovenkant van de broodjes hiermee met een kwastje voor een mooi glansje en zoete smaak.

Vandaag doen ook mee aan #wijbloggenglutenvrij
creatiefglutenvrij.wordpress.com
glutenvrijeblog.nl
www.deglutenvrijeman.nl
metzondergluten.com
mamaenemily.wordpress.com
ikbenglutenvrij.nl
homeofcomfort.nl
www.pinkpequena.nl

4 thoughts on “Glutenvrije Hot Cross Buns voor Pasen #wijbloggenglutenvrij

  1. Hi Annemiek,

    wat zien je hotcross buns er heerlijk uit. Ze staan al heel lang op mijn to-do lijstje en jou ingrediënten spreken me aan. Ik ga ze deze week bakken en laat je weten hoe ze gelukt zijn!

    groetjes, Linda

  2. Hoi, wat leuk die glutenvrije paasrecepten. Ik ben lekker aan het bakken voor mijn dochter. Wanneer doe je de koekkruiden en kaneel bij het deeg van de hotcross buns?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.