Glutenvrije kaneelbroodjes

Deze glutenvrije kaneelbroodjes zijn echt goddelijk, al zeg ik het zelf. Ze zijn heerlijk van smaak en structuur, het brood is zacht, sponzig en veerkrachtig. Daar moet je dus wel een beetje moeite voor doen maar als je eens jezelf of iemand anders wilt verrassen met een ontbijtje op bed of een feestelijke lunch dan zijn deze kaneelbroodjes voor jou!

Glutenvrije kaneelbroodjes
Glutenvrije kaneelbroodjes

Ik luister tijdens het autorijden, hardlopen of rondhangen bij een voetbaltraining van mijn dochters graag naar podcasts, een soort online radioprogramma’s. Natuurlijk zijn vooral  food podcasts mijn favoriet is Spilled Milk. Daarin wordt elke week een gerecht of voedingsmiddel besproken. Na het luisteren van een een aflevering Spilled Milk ren ik bijna altijd naar de winkel of keuken om het onderwerp van de week, Pringles, halva, refried beans of in dit geval cinnamon rolls, te eten of maken.Glutenvrije kaneelbroodjesDe aflevering over cinnamon rolls luisterde ik deze zomer op vakantie. In de podcast worden verschillende recepten en geheime ingrediënten besproken. Ik besloot om een ‘overnight’ gistdeeg uit te proberen en deed nog wat verder onderzoek naar glutenvrije kaneelbroodjes.

Cinnamon rolls
Cinnamon rolls

Daaruit volgt onderstaand recept. Echt hemels! Deze glutenvrije kaneelbroodjes kosten best veel tijd en werk maar het recept is niet moeilijk. Het resultaat is niet alleen erg lekker maar ook oogverblindend mooi en zeer Instagramwaardig.

glutenfree cinnamon rolls
glutenfree cinnamon rolls

Je maakt het deeg de middag of avond voordat je de kaneelbroodjes wilt eten. Je kneedt het deeg, laat het rijzen, vormt de broodjes en zet ze dan, afgedekt, een nacht in de koelkast. De broodjes rijzen dan nog zachtjes na en de smaak van het deeg ontwikkelt zich. Omdat je glutenvrij deeg niet veel kunt en mag kneden maar het wel wat extra hulp nodig heeft gebruik je zelfrijzend bakmeel (met bakpoeder) en gist. Dat is dubbelop en zorgt voor een goede, luchtige structuur.

Het voordeel van ‘overnight’ gistdeeg is ook dat je ‘s morgens de broodjes uit de koelkast haalt, ze een uurtje op temperatuur laat komen en dan meteen kunt bakken. Zo hoef je niet om vier uur op te staan voor vers gebakken broodjes bij het ontbijt.

Cinnamon rolls of Zweedse kaneelbroodjes

500 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
125 gram kristalsuiker
snuf zout
1 zakje gist (7 gram)
225 ml lauwwarme melk
100 gram boter
2 eieren

voor de vulling:

90 gram hele zachte roomboter
100 gram bruine suiker
2 eetlepels kaneel

Geheim ingrediënt:
100 milliliter lauwwarme slagroom

voor de cream cheeseglazuur:

100 gram roomkaas
50 gram zachte boter
50 gram gezeefde poedersuiker

Doe de gist in een kommetje met een scheut van de lauwwarme melk en een eetlepel van de kristalsuiker. Zet weg tot tot de gist gaat borrelen en tot leven komt.

Meng de bakmeel met de rest van de suiker en het snuf zout en voeg de zachte boter, de eieren en tot slot het gistmengsel toe. Roer tot een zacht deeg. Dat kan gewoon met een lepel of roerspaan, in de keukenmachine of mixer wordt het deeg snel taai. Laat het deeg afgedekt op een warme plaats een uur rijzen.

Als het deeg is gerezen rol je het uit tot een lap van 30×40 cm. Dat is niet eenvoudig met glutenvrij deeg aangezien dat erg zacht en plakkerig is. Ik doe dat op een bakpapier dat ik heb bestoven met rijstmeel. Ik rol en druk het zachtjes tot een platte lap, kneed het mogelijk en gebruik weinig meel tegen het plakken, anders wordt het brood droog. Meng de kaneel met de suiker. Smeer eerst de lap in met de hele zachte roomboter en strooi daarna met de kaneel-suiker. Rol nu met behulp van het bakpapier de deeglap aan de lange kant op. Snijd van de deeg worst nu dikke plannen van 3-4 cm breed. dit kan met een kartelmes of met flosdraad. Leg nu de broodjes in een ingevette ovenschaal of taartvorm. Leg ze een beetje tegen elkaar aan maar houdt rekening met narijzen. Dek ze schaal af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast.

Haal de volgende ochtend de schaal weer uit de koeling en laat ca een uur op temperatuur komen.

Voeg nu het geheime ingrediënt toe: begiet de broodjes met de lauwwarme slagroom. Dit zorgt voor extra zachtheid en kleverigheid.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de kaneelbroodjes in 20-30 minuten gaar.

Laat de kaneelbroodjes afkoelen en maak intussen de glazuur. Jazeker, het glazuur is zoals het beleg op het kaneelbroodje en dus noodzakelijk!

Meng de roomkaas met de poedersuiker en de boter en smeer dit rijkelijk over de bijna afgekoelde kaneelbroodjes.

 

 

5 thoughts on “Glutenvrije kaneelbroodjes

  1. Wat zijn deze lekker zeg….had maar voor de helft zelfrijzend bakmeel. Overige 250 gr schar meel 8 gr bakpoeder toegevoegd. Ook heb ik 1 flinke theelepel psyliumhusk toegevoegd. Deeg was daardoor perfect te kneden met de hand en te rollen met de deegroller. Heeeeel veel deeg, heb er 18 uit gekregen. Net een geproefd en heerlijk zacht, zoet en romig maar de pest voor mijn lijn haha. Dochter is superblij, deze wilde ze al zo lang weer eens hebben. Worden nog vaak gemaakt! Foto uploaden lukt hekaas niet.

  2. Dit lijkt mij een heerlijk recept. Ik ben zelf nog niet zo bekend met glutenvrije producten. Welk glutenvrij zelfrijzend bakmeel heb je gebruikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.