Ik heb al eens glutenvrije kletskoppen gemaakt met granola maar nog nooit het originele, authentieke recept met amandelen. Terwijl het recept voor kletskoppen zich toch heel goed ombouwen tot een glutenvrije versie. Zelf kletskoppen bakken is een leuk karweitje. De koekjes zijn snel klaar dus je bent snel aan het smikkelen.
De granola kletskoppen maakte ik voor coeliakiemaand. Het recept voor granola kletskoppen vind je hier. Vandaag heb ik het recept iets aangepast en gehakte amandelen gebruikt. Heerlijk!
Het leuke van kletskoppen is dat je ze gewoon bij een kopje thee kunt eten maar ook kunt gebruiken als wafeltje in een toetje, of aan elkaar kunt plakken met een bolletje ijs bijvoorbeeld. Je kunt ze kruimelen over appelmoes of een vlaflip en als taartbodem gebruiken.
Glutenvrije kletskoppen
voor 25-30 koekjes
50 gram boter
125 gram bruine basterdsuiker
50 gram glutenvrij meel (bijvoorbeeld rijstmeel)
50 gram gehakte amandelen
snuf zout
Meng de boter met de suiker, het meel, zout en de gehakte noten. Kneed tot een bal en leg minimaal een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
gebruik 2 bakplaten en bekleed die met bakpapier. Rol knikkers van het deeg en leg er telkens 12 met grote ruimte ertussen op een bakplaat. Bak ca 5 minuten in de oven van 175 °C. Houd de koekjes goed in de gaten want ze verbranden snel. Verdeel terwijl de ene bakplaat in de oven gaat alvast 12 knikkers deeg op de nadere plaat en wissel de bakplaten af tot het deeg op is.