Glutenvrije koekjes bakken

Deze week heeft een stagiaire in de klas van Alexander koekjes gebakken als project voor zijn studie. Menig glutenvrije ouder krijgt het daar Spaans benauwd van. Ik niet, Alexander heeft namelijk twee topjuffen.
Het dilemma is namelijk: moet ik mijn kind mee laten doen met kans op glutenbesmetting of moet ik mijn kind niet mee laten doen met als gevolg dat het een leuke les mist en zich buiten de groep geplaatst voelt. Mijn verstand zegt dat ik Alexander mee moet laten doen maar mijn gevoel is erg bang voor glutenbesmetting. Toch ben ik er gerust onder, vanwege die juffen dus.

Er wordt wel vaker iets gebakken op school en Alexander doet dan gewoon mee. Hij krijgt plastic handschoentjes aan zodat hij zelfs het deeg kan kneden. Na afloop wast hij nog eens extra zijn handjes. De koekjes worden na afloop niet in de klas gegeten maar iedereen krijgt een zakje mee naar huis. Alexander krijgt dus ook gewoon een zakje mee naar huis.

In december nam hij zijn glutenpepernoten mee voor zijn zusje en hij weet dat er altijd wel iets anders voor hem in huis is. Deze week kwam hij zelfs met twee zakjes thuis. Een zakje met zelfgebakken gluten voor zijn zusje en een glutenvrij zakje dat hij van de juf had gekregen. Een grote pluim voor de juf dus!

 Het is natuurlijk ook erg leuk om met de hele klas glutenvrije koekjes te bakken. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn (hoewel ik stiekem toch wel bang ben voor glutenvolle pollepels en kruimels op de bakplaats, pfff, loslaten…). De ingrediënten voor  kokoskoeken en pindakaaskoeken kun je bij iedere buurtsuper kopen.
Ook Surinaamse maïzenakoekjes (gomma-koekjes) zijn van nature glutenvrij en zeer geschikt om te maken met de klas of op de naschoolse.  Ik kreeg het recept voor maïzenakoekjes gemaild van een lezer. Het zijn erg lekkere,  zeer zoete koekjes waar een verslavende werking van uitgaat. Wees dus gewaarschuwd want de trommel gaat leeg!

Surinaamse maïzenakoekjes

100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei
100 gram boter
200 gram maïzena (let op: Duryea is glutenvrij, sommige andere merken bevatten sporen van gluten)

Verwarm de oven voor op 175 ˚C.
Laat de boter zacht worden en mix met een mixer met kneedhaken eerst de suiker erdoorheen. Voeg het ei toe en dan beetje voor beetje de maïzena. Draai van het deeg bolletjes ter grootte van een walnoot. Leg de bolletje op een ingevette of met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg voor voldoende afstand tussen de koekjes.

In een kleine tien minuten zijn ze klaar. De koekjes blijven wit en moeten uit de oven voordat ze bruin worden. Ze zijn het lekkerst met een kop thee of glas water.

Vaak worden er van die gekleurde spikkels op de koekjes gedaan voordat ze de oven in gaan. Maar ik vraag me af of die glutenvrij zijn. En ze zijn minstens zo lekker zonder.

Met dank aan Liv voor het mailen van dit recept!

12 thoughts on “Glutenvrije koekjes bakken

 1. Hoi glutenvrije mama,
  oei wat komt het allemaal bekent voor zeg!! Alleen werd er bij onze zoon aan alle kanten rekening met hem gehouden. Er werden toen hij nog in de kleuterklas zat alleen maar glutenvrije pepernoten gebakken en dan vroeg de juf of p de portie van jos bij mij in de over gebakken kon worden. Hij zit nu in groep 5 en daar bakken ze niet zoveel meer, maar er wordt toch best veel rekening met hem gehouden. Waar ik soms de zenuwen van krijg is het kamp in groep acht, maar dat duurt nog 3 jaar…

  groetjes en ga door met je leuke blog !! Petra

 2. In plaats van spikkels kan je er natuurlijk ook (gewoon) hagelslag op doen.
  En het prinsessen- strooisel van dr. Oetker is glutenvrij (met uitzondering van de balletjes). Maarja, daar heeft jouw zoon waarschijnlijk niet zo veel aan…

  Makkelijk recept, ga ik ook eens proberen!

  Groet, Mirjam

 3. Glutenmeel stuift waardoor het makkelijk ingeademd kan worden en je kindje alsnog ziek kan worden. Ik zou mijn meisje (heeft ook coeliakie) het deeg niet laten kneden…in opmerking op jouw verhaal bovenaan de pagina

 4. Vandaag voor de 2de keer deze koekjes aan het maken. En het valt me op dat mijn deeg nu een stuk vaster is dan toen ik ze in december heb gemaakt. Toen was mijn deeg een stuk vloeibaarder (onmogelijk om er iets van te kneden, terwijl ik er veel meer maizena had ingedaan dan in recept stond). Ze waren er overigens niet minder lekker door.

  Is het recept misschien onlangs aangepast?

  Anyway, ze staan in de oven en ruiken heerlijk! Ik ben benieuwd naar het resultaat…

 5. Zou dit koekje ook geschikt zijn voor baby’s? Ik wil namelijk nog geen tarwekoekjes geven om te voorkomen dat mijn dochter een allergische reactie ontwikkelt, en ik wil liever zelf iets maken dan kopen, dan weet ik tenminste wat erin zit.

 6. Hallo glutenvrije mama,
  mijn dochter van 3 is ook glutenvrij, we hebben problemen met schoolkoeken. De andere kindtjes nemen figurenkoekjes mee en van haar zijn het simpele vormen. Elke dag een drama. Weet u of iemand anders wat recepten van vaste koeken dat je vormen kunt uitsnijden aub? Het zou ons heel erg helpen.
  Alvast bedankt.

 7. Zelf ontbijtkoek bakken en daar iets uitsnijden of het beslag in een leuk vormpje gieten. op internet zijn veel leuke bakvormen voor kleine cakejes te vinden. Of zelf koekjes bakken en daar ook weer leuke uitsteekvormpjes voor gebruiken. Je kunt daar zelfs (schone) klei-uitsteekvormpjes gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.