Wat is er nou leuker dan op een druilerige kerstmorgen in de keuken te staan en samen met je kinderen koekjes te bakken? Allemaal de handen in het deeg, mooie vormpjes uitsteken, het huis vult zich met lekkere luchtjes uit de oven en daarna vullen buikjes zich met verse koekjes.
Samen in lekker rommelen de keuken, lekker eten, dat is toch kerst?
Mijn basisrecept voor koekjes is 200 gram meel, 100 gram boter, 100 gram suiker, 1 ei, en een theelepel bakpoeder. Deeg laten rusten in de koelkast, uitrollen en dan ongeveer 20 minuten in de oven op 180 C.
Met dit recept kun je eindeloos variëren met verschillende soorten meel, suiker en toevoegingen als noten, zaden, krenten, chocolade en ga zo maar door. Voor de kerstsfeer heb ik er een lepel koekkruiden aan toegevoegd en donkerbruine suiker gebruikt.
Glutenvrije kerstkoekjes
100 gram amandelmeel
50 gram rijstmeel
50 gram maismeel
100 gram donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel bakpoeder
100 gram boter
1 ei
1 eetlepel koekkruiden
extra rijstmeel voor het aanrecht, kerstkoekvormpjes
Maak deeg van het meel, ei, de boter, suiker, kruiden en bakpoeder. Kneed tot een bal en laat minimaal een half uur rusten en koel worden in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een ovenplaat met bakpapier. Bestrooi het aanrecht of keukentafel met een dun laagje rijstmeel en rol het deeg uit tot een dunne lap waar je de koekjes uitsteekt. Na ongeveer 20 minuten in de oven zijn de koekjes gaar. Laat ze afkoelen tot je ze opeet.
Vrolijk kerstfeest!!!!