Deze hele week kook ik met courgette. Vandaag maak ik lasagne van courgette. Courgette wordt vaak ingezet als vervanger voor pasta in afvalrecepten. Nou willen wij helemaal niet afvallen maar courgettepasta past uitstekend in een glutenvrij dieet ten tijden van de schooltuinen-courgette-oogst.
Alexander kwam vorige week thuis met wel 4 kilo courgette uit de schooltuin. Het is waanzinnig wat voor verschillende dingen je hiermee kunt maken!
Glutenvrije lasagne van courgette
1 grote courgette (ca 300 gram)
100 gram geraspte kaas
500 gram gehakt
1 blik gepelde tomaten
1 teentje knoflook
1 ui
oregano
zout/peper
1 mozzarella
voor de bechamelsaus:
ca halve liter melk
1 eetlepel boter
1 eetlepel rijstmeel
150 gram geraspte kaas
nootmuskaat
Maak eerst de gehaktsaus:
snipper de ui en bak glazig in een koekenpan. Voeg de knoflook en het gehakt toe en bak rul. Giet de tomaten erbij en breng op smaak met zout, peper en oregano. Laat minimaal een half uur pruttelen. De saus moet niet te vochtig zijn.
Schaaf de courgette in dunne plakken, dit kan heel handig met een kaasschaaf. Snijd ook de mozzarella in dunne plakken.
Bouw nu de lasagne op:
begin met een dunne laag courgetteplakjes op de bodem van je lasagneschaal. Schep hier saus op.Leg weer een laag courgetteplakken dakpansgewijs op de saus. dek af met de mozzarella, schep de saus hier overheen. Wissel de saus af met de courgette tot alles op is.
Maak nu de bechamelsaus:
Smelt de boter zachtjes in een steelpan. Als de boter is gesmolten, maar niet bruist of bruin is, voeg je de rijstmeel toe. Roer goed. het kan een klont worden maar dat is niet erg. Giet nu beetje voor beetje de melk erbij, blijf steeds heel goed roeren en hou het vuur laag. Lagzaam zal er een witte saus ontstaan. Maak dikker door de kaas erin te smelten en breng op smaak met een snuf nootmuskaat. Gier de bechamelsaus over de lasagne.
Zet de lasagne in een oven van 175 °C tot hij goudbruin is aan de bovenkant, zachtjes pruttlet en de keuken lekker ruikt. Dat is na ca 45 minuten.