Na de vegetarische spaghetti linzen-bolognese van dit weekend blijven wij deze week nog even in Italiaanse sferen. Vandaag eten wij lasagne met glutenvrije lasagne bladen.
Lasagne maken is best wel even een werkje maar zo lekker dat het de moeite waard is. Ik probeer altijd wat extra te maken zodat ik ook nog een stuk kan invriezen. Meestal mislukt er niks overblijft, we eten alles op! Ik heb verschillende merken lasagne-bladen geprobeerd en ik vind ze eigenlijk allemaal lekker. De truc is om de bladen niet voor te koken maar om de saus heel vochtig te maken en de lasagne minstens 45 minuten in de oven te laten pruttelen. Zo koken de bladen gaar in de saus, nemen ze veel smaak op en worden ze goed zacht.
Als ik er heel veel werk van wil maken dan maak ik zelf glutenvrije bechamelsaus die ik als extra laagje doe en over de bovenkant heen giet. Ik heb gemerkt dat plakjes mozzarella tussen de bladen ook heel goed werkt en lekker is.
olijfolie
500 gram gehakt
500 ml gezeefde tomaten
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 courgette
1 teentje knoflook
1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
3 mozzarella kaasjes
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 pakje glutenvrije lasagne bladen
Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui met knoflook en selderij. Bak een paar minuten later de in blokjes gesneden courgette mee. Bak het gehakt rul. Laat de groente, het gehakt een kwartiertje pruttelen in de tomatensaus. Breng de saus op smaak met kruiden en peper en zout.
Maak de lasagne door de saus om en om met de bladen in een grote schaal te leggen. Begin en eindig met een laagje saus. Meestal heb ik twee tot drie lagen lasagne-bladen. Beleg de bladen steeds met een laagje in plakjes gesneden mozzarella.
Bestrooi de lasagne rijkelijk met Parmezaanse kaas voor hij de oven in gaat. Bak 45 minuten in een oven van 180-200 °C. De glutenvrije lasagne is klaar als hij pruttelt en keuken lekker ruikt.
Zo maak je glutenvrije bechamelsaus
laat 1 eetlepel roomboter heel langzaam smelten in een sauspannetje. Als de boter gesmolten is, het mag niet bruin worden, voeg je een volle eetlepel glutenvrij meel toe (bijvoorbeeld Schar MixC). Roer goed. Je krijgt nu een rare klont in je pannetje maar dat hoort.
Voeg nu beetje bij beetje melk toe. Laat zachtjes koken en roer goed. Langzaam zal er een sausje ontstaan. Met zout, peper en een snufje nootmuskaat wordt dit een echte glutenvrije bechamelsaus. Je kunt de Parmesan hier ook in oplossen, dat bindt de saus nog meer.
Voor de saus gebruik ik ongeveer een halve liter melk, kan iets meer zijn, ik doe het eigenlijk altijd op gevoel.