Glutenvrije maanzaad marmercake

Mooi is deze glutenvrije maanzaad marmercake, he? Het beslag krijgt een heel gaaf marmerpatroon van de mix tussen het lichtgele gewone beslag en het zwarte maandzaadmengsel. En het goede nieuws is dat het ook nog erg lekker smaakt. Maanzaad heeft een subtiel aards, peperig, bijna droppig aroma dat je goed proeft maar niet overheerst.

 

glutenvrije maanzaad marmercake

Ik ben helemaal niet gewend om te bakken met maanzaad. Ik strooi hooguit wat maandzaad over een broodje voor het de oven in gaat. In Duitsland komt maanzaad veel vaker voor in zoete baksels. Toen ik door mijn nieuwe kookboek Classic German Basics bladerde werd ik verrast door de vele recepten met maanzaad, zoals het recept van een maanzaad marmercake.

Voor de basis van de glutenvrije cake heb ik wel een shortcut genomen door het recept niet te volgen maar gewoon de glutenvrije cakemix van Koopmans te gebruiken en de aanwijzingen op het pak te volgen. Ik had nog een pakje Koopmans in huis en ik vind dat echt een van de lekkerste cakemelen.

Ik heb alleen het recept voor de maanzaaddeel overgenomen van het recept uit mijn boek. je moet de maanzaad namelijk eerst kneuzen of malen en even in warme melk laten weken. Zo komt de smaak van de maanzaad helemaal tot zijn recht. Dat wist ik nog niet, weer wat geleerd!

Glutenvrije maanzaad marmercake

ingrediënten voor cake, bijvoorbeeld:

100 gram glutenvrije meelmix (zoals bv Schar MixC)
100 gram amandelmeel
200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
200 gram kristalsuiker
4 eieren
1 eetlepel bakpoeder
snuf zout

Voor de maanzaad marmer

75 gram maanzaad
50 ml warme melk
2 eetlepels kristalsuiker (30 gram)
1 zakje vanillesuiker

Kneus de maanzaad in een vijzel of een kleine keukenmachine of koffiemolen fijn. Doe in een kommetje met warme melk en los de suiker erin op. Laat staan terwijl je het beslag maakt.
Smeer een cakevorm in met olie of boter.
Verwarm de oven voor op 175 °C.

Klop de boter luchtig met de suiker, blijf mixen tot je de suiker niet meer hoort knarsen. Voeg 1 voor 1 een ei toe en doe daarna de bakpoeder, een snufje zout en het meel, in 3 of 4 keer, erbij.

Neem een derde deel van het beslag apart in een kom en mix hier het maanzaadmengsel doorheen.

Doe een derde deel van het gele beslag in de vorm, doe daar het maanzaadbeslag op en dek af met geel beslag. Trek een mes een of twee keer door het beslag heen om mooie marmergolven te maken.

Bak de cake ca 50 minuten in de voorverwarmde oven op 175 °C en check aan het einde van de baktijd of een sateprikker schoon uit de cake komt.

Laat afkoelen, bestrooi eventueel met poedersuiker en snijd mooie plakken van de cake.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.