Glutenvrije Magdalenas

Deze zomer was ik met mijn dochter in Parijs. Het is bij ons een traditie om in de zomer tussen de basisschool en de middelbare samen naar Parijs te gaan voor een paar dagen. Natuurlijk hebben we alle highlights gezien maar een van de leukste dingen om te bezoeken in het buitenland zijn toch wel supermarkten. Daar kochten we water (veel water, het was erg warm) en snacks voor onderweg.

Een van onze favoriete snacks deze zomer waren Madeleines. Ze zijn in Parijs in alle supermarkten te koop maar hier ook eigenlijk. Toen we later in Duitsland op vakantie waren lagen ook daar Madeleines in de supermarkt, met daarnaast een zak Magdalenas . Dat opende een luikje in mijn geheugen naar een tripje naar Barcelona dat ik eens maakte waar ik in een park Magdalenas at.

glutenvrije madeleines
glutenvrije madeleines

Met Pasen maakte ik nog zelf glutenvrije Madeleines. Magdalenas heb ik nog nooit glutenvrij gemaakt en het blijkt dat daar ook niet zoveel Nederlandstalige recepten van de te vinden zijn online.  Nu dus wel, met behulp van Google Translate heb ik verschillende Spaanse recepten vergeleken en onderstaand recept voor glutenvrije Magdalenas bedacht.

Het leuke van een glutenvrije Magdalena is dat ze toch weer verschilt van een Madeleine en een cupcake of muffin. In een Magdalena zit geen boter maar olijfolie, echt Spaans vind ik, en de cakejes rijzen met behulp van gist in plaats van bakpoeder.

Een Magdalena moet hoog rijzen in een punt. Dat bereik je door de oven heel heet voor te verwarmen en het beslag van de Magdalenas te laten koelen in de koelkast voor ze de oven ingaan. Het resultaat is een heerlijk luchtig cakeje met een knapperig korstje.

glutenvrije magdalenas
glutenvrije magdalenas

Glutenvrije Magdalena’s

ingrediënten

voor 20-24 cakejes

4 eieren
200 gram kristalsuiker
200 ml olijfolie
200 gram glutenvrij meel
1 zakje gist (16 gr)
snuf zout
geraspte schil van een citroen
enkele eetlepels suiker om cakejes mee te bestrooien

muffinvorm met papieren vormpjes

Klop de eieren heel luchtig met de olie en de suiker, mix ongeveer 10 minuten. Zeef het meel en de gist en voeg toe aan het beslag. Meng als laatste de geraspte citroenschol en een snuf zout toe aan het beslag.

Doe de papieren vormpjes in de muffinvorm en vul de bakjes voor ongeveer twee-derde. Laat 45 minuten in de koelkast rusten en koud worden.

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Bestrooi met suiker

Bestrooi de cakejes vlak voor ze de oven ingaan met een dun laagje kristalsuiker. Draai de temperatuur terug naar 200 °C. Bak de Magdalenas 15-20 minuten tot ze gerezen en gaar zijn.

In 2018 was in met mijn glutenvrije kind in Parijs. Daar schreef ik deze blog over, het kan zijn dat niet meer alle restaurants en cafés open zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.