Glutenvrije mama is niet boos, ze is teleurgesteld.

Vanmorgen zag ik het tijdschrift Delicious liggen in de supermarkt. Met op de cover culinaire adressen in Berlijn en een culiwandeling door Haarlem.  Mijn twee favoriete steden in een kooktijdschrift! Voor ik het wist lag het tijdschrift in mijn boodschappenmandje.

De culiwandeling is bij mij om de hoek (letterlijk) en in Berlijn ben ik binnenkort dus daar zal ik zeker een paar adresjes bezoeken. Er staan ook veel mooie foto’s en veelbelovende recepten in het blad dus ik verheugde me al op een weekend lekker lezen en koken uit het tijdschrift.

Op pagina 86 in de rubriek Feel Good zag ik zelfs een pagina over glutenvrij eten. Was ik gasthoofdredacteur geweest zonder dat ik me dat kon herinneren? Enthousiast begon ik te lezen:

“Gluten op het strafbankje?” is de titel. Het begint met een alinea met informatie over waar je gluten in  aantreft. So far so good. De volgende alinea gaat over glutenallergie, glutenintolerantie en coeliakie. Ook hier valt niet zoveel op aan te merken.

Halverwege het artikel gaat het mis. Eerst een alinea over onderzoekers die beweren dat wij niet geschikt zijn om “complexe granen” te verteren. Ik heb het niet zo op deze “Broodbuik” pseudowetenschap en ook de NCV verwerpt het.

De laatste alinea doet voor mij de deur dicht. Er staat: “Weten of je gevoelig bent voor gluten? Dan zit er niks anders op dan ze een tijdje weg te laten uit je eetpatroon en te kijken hoe je je voelt.” Wat dacht je van een verwijzing naar een maag- lever- darmspecialist en een biopt? Een biopt dat alleen kan uitwijzen of je coeliakie hebt als je nog gluten eet. Een definitieve diagnose zal je nodig hebben om het glutenvrije dieet te blijven volhouden als het geen hype meer is.

Weer moeten we dus vaststellen dat er geen halve pagina in de media kan verschijnen over glutenvrij eten zonder dat er fouten in staan. Ik maak mij daar druk over omdat foute informatie in de media mensen met coeliakie kan schaden. Ik maak me er niet (meer) boos over maar ik ben wel teleurgesteld dat een gerenommeerd tijdschrift niet wat beter zijn huiswerk doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.