Het was er eigenlijk nog nooit van gekomen om een glutenvrije mon choutaart te maken. En dat is jammer want een monchoutaart is erg lekker en niet al te moeilijk om te bakken. Ik maakte er eentje voor de verjaardag van mijn jongste dochter en de taart was een groot succes. Dat was wel een beetje jammer want hij ging schoon op terwijl ik zo dol ben op een restje taart!
Op een mon choutaart zit vaak een topping van fruit in een zoete, stroperige saus, bijvoorbeeld een vlaaivulling kersen uit blik of pot. Best lekker maar met zoveel vers zomerfruit in het seizoen vind ik dat zonde. Ik topte de taart af met verse aardbeien.
Voor de bodem bakte ik in de taartvorm een reuze speculaaskoek. Dit deed ik de avond van te voren zodat ik op de verjaardag zelf alleen nog maar de mon chou hoefde te roeren en aardbeien schoonmaken.
Glutenvrije monchoutaart
voor de bodem
100 gram amandelmeel
100 gram glutenvrije bakmix
200 gram donkerbruine basterdsuiker
200 gram boter
1 ei
2 eetlepels speculaaskruiden
vorm van 26 cm doorsnede
voor de taart
200 gram mon chou
200 ml slagroom
125 witte basterdsuiker
1 zakje klopfix
voor de topping
500 gram aardbeien
Maak eerst de bodem: kneed de boter, meel, suiker en het ei met de kruiden tot een deeg. Worm het tot een dikke worst en laat 30 minuten in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 180 °C. bekleed een springvorm met doorsnede 26 cm meet bakpapier. Snijd dikke plakken van de worst deeg en leg deze op de bodem van de springvorm. Druk het deeg tegen elkaar aan totdat de hele bodem volledig bedekt is en bak in 20 minuten gaar. Laat afkoelen.
Roer de mon chou, slagroom, witte basterdsuiker en een zakje slagroomversteviger met een mixer tot een glad mengsel. Giet op de koekbodem en laat minimaal 1,5 in een koelkast opstijven.
beleg met verse, in stukjes gesneden aardbeien (of ander fruit).