Glutenvrije Okonomiyaki

Wat Bubble tea is voor tieners op TikTok, is okonomiyaki voor volwassen culi’s. Ik zie recepten langskomen op televisie bij Binnenstebuiten, in het supermarkttijdschrift Boodschappen en ik zag van de week zelfs een recept voor glutenvrije okononiyake  op een foodblog. Toch geef vandaag mijn versie omdat het niet alleen een leuk en lekker gerecht is maar vooral ook kindvriendelijk.

glutenvrije okonomiyaki
glutenvrije okonomiyaki

Ik hoorde voor het eerst spreken over okonomiyaki op mijn favoriete podcast Spilled Milk. Ik word wel vaker geinfluenced door Spilled Milk Podcast:

-mijn glutenvrije cinnamon buns zijn een gevolg van aflevering 344 ,

-de Witte bonensoep met andijvie is een gevolg van aflevering 452

-en ik maakte de Yakisoba van laatst na het luisteren van aflevering 475 

Spilled Milk is een Amerikaanse comedy podcast over eten, echt een aanrader als je van lachen en eten houdt (en wie doet dat nou niet?!).

Okonomiyaki is Japans recept voor een hartige pannenkoek met kool, spek (of vis, tofu, paddenstoel) okonomi-saus en mayonaise. Ik gebruikte voor het gemak een pak kant-en-klaar glutenvrij pannenkoekenmeel en dat ging prima. Tot mij verbazing had ik aan 1 pannenkoek genoeg, het vult behoorlijk.

Grote eters (lees: pubers) mogen na hun okonomiyake zelf nog een stapel pannenkoeken met Nutella bakken.

Ik vond een flesje okonomi-saus in een toko maar je schijnt de saus ook heel goed zelf te kunnen maken.

Glutenvrije Okonomiyaki

Voor 6 dikke pannenkoeken

500 gram witte kool.
2 ons ontbijtspek
1 pak glutenvrije pannenkoekmeel, 400 gram (bv van Koopmans)
4 eieren
4 dl water
1 bouillonblokje (gv)
Zonnebloem olie of bak-braadboter
2 bosuitjes
Okonomi-saus en (Japanse) mayonaise

okonomi-saus en kewpie mayonaise

Rasp/snijd de kool heel fijn. Ik had een halve witte kool en heb die geraspt in de keukenmachine. Je kunt natuurlijk ook gewoon een zak fijngesneden witte kool kopen.

Maak bouillon door 1 dl water te koken, daar het bouillonblokje in op te lossen en verder bij te vullen met 3 dl water.

Mix het meel eieren en de bouillon tot een dik beslag. Meng hier 1 fijngesneden bosui en de gesneden witte kool aan toe.

Verhit een koekenpan op een middelhoog vuur en laat 1 eetlepel vet hieron heet worden. Schep 1/6e deel van het beslag in de pan en leg hier 3-4 plakjes spek op. Bak de pannenkoen ca 3 minuten aan 1 kan tot de bovenkant ‘droog’ is. Draai de pannenkoek om en bak nog ca 2 minuten en bak gaar.

Serveer de okonomiyake met okonomi-saus, (Japanse) mayonaise en fijngesneden bosui.

Okonomiyaki
Okonomiyaki

;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.