Glutenvrije oliebollen 2016

Hét recept voor glutenvrije oliebollen is natuurlijk dat van Vlaermoes van het coeliakieforum. Dat is ook de basis van dit recept dat ik een beetje heb aangepast. Ik laat het langer rijzen zodat er meer en luchtigere oliebollen uit het deeg gaan. In plaats van 25 bak ik nu 45 glutenvrije oliebollen uit 750 gram meel.

Een paar jaar geleden sprak ik eens iemand op een bijeenkomst voor glutenvrije bloggers die mij bekende dat zij Vlaermoes is. Ik weet dus wie er achter deze schuilnaam verstopt gaat en weet ook dat zij zich jarenlang heeft ingezet voor mensen met coeliakie. Ik denk dat ik namens heel veel glutenvrije oliebollenliefhebbers spreek als ik zeg: dank je wel voor dit recept en een heel gelukkig nieuwjaar!!!

Glutenvrije oliebollen
Glutenvrije oliebollen

Glutenvrije oliebollen

Voor ca 45 bollen

500 gram wit broodmix (Schar MixB)
200 gram boekweit
50 gram amandelmeel
2 zakjes gedroogde gist (15 gram)
4 eetlepels suiker
2 eieren
2 lepels fiberhusk
750 ml lauwe melk
5 dl sprankelend bronwater
snuf out

100 gram krenten/rozijnen
2 appels, citroensap

Pan met zonnebloemolie om te frituren

poedersuiker

Doe de gist in een schaaltje en giet er iets van de warme melk bij en de suiker. Laat de gist in 10 minuten ‘tot leven’ komen. Weeg het meel af en doe de eieren erin. Voeg beetje voor beetje de melk erbij en mix, giet daarna de borrelende gist en het prikkelwater toe. Mix tot je een soepel beslag hebt. Zet de schaal met oliebollen beslag op een warme plaats en dek af met plasticfolie of een vochtige theedoek. Laat ca 45 minuten rijzen.

Laat intussen de krenten/rozijnen wellen in warm water en snijd de appel in kleine stukjes, besprenkel ze met citroensap.

Als het oliebollen beslag twee keer zoveel is geworden meng je de uitgelekte rozijnen en de appel er doorheen. Laat nog een keer ca 20 staan rijzen.
Zet de pan met olie op en laat warm worden. Knijp met een ijslepel oliebollen uit het beslag en laat die in het vet zakken.
Bak steeds 4 a 5 bollen tegelijk, vergeet ze niet te keren.

Eet de oliebollen zo snel mogelijk op.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.