Glutenvrije oliebollen

glutenvrije oliebollen
glutenvrije oliebol
Is het iemand wel eens opgevallen dat een oliebol eigenlijk een gefrituurd broodje is? Kijk maar eens naar het recept, er gaat iets meer vocht en gist in maar verder is het gewoon brooddeeg. Makkelijk hoor. Ik laat de broodmachine dit jaar het meeste werk doen: mengen, kneden en rijzen.
Gelukkig nieuwjaar!

Glutenvrije oliebollen
Ingrediënten:
500 gram glutenvrij bloem
1 ei
10 gram gist
1 eetlepel fiberhusk
5 deciliter warm/lauwe melk
1/4 liter sprankelend bronwater (Spa rood)
snuf zout
een eetlepel suiker

Je kunt natuurlijk ook nog krenten, rozijnen en appelstukjes toevoegen aan de oliebollen. Helaas hebben mijn kinderen na een peutertijd vol krentenbollen en doosjes rozijntjes besloten niet meer van krenten en rozijnen te houden. Meer dan een geraspt appeltje gaat er bij mij niet in het deeg.

Bereiding:
Als je het deeg in de broodmachine maakt: giet de melk, het ei en mineraal water eerst in de mengkom en gooi er daarna de droge ingrediënten bovenop. Stel de machine in op een kneed programma.
Als je zelf mengt: De fiberhusk met zout in kwart liter spa zetten.
De melk lauw maken en de helft in een mengkom gieten. Voeg nu ook de bloem samen met de gist erbij. Daarna het ei de rest van melk toevoegen en mixen met mixer met deeghaken.
Voeg als laatste het fiberhusk , zout en water mengsel toe.
Nogmaals goed mixen daarna goed afdekken en 1 uur laten rijzen op een warme plaats.
De olie na een uur verwarmen op 180 ˚C, maak met twee eetlepels of een ijslepel mooie bollen en laat voorzichtig in het vet glijden. Bak de oliebollen in 5 tot 8 minuten gaar.
Goed voor ongeveer 25 bollen.

4 thoughts on “Glutenvrije oliebollen

  1. Ziet er lekker uit! Welke glutenvrije bloem gebruik je? Ik maak zelf mijn mengeling omdat we hier xanthan gum of andere ‘gum’ niet verdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.