Glutenvrije Pannenkoekdag

Is het nou alweer pannenkoekdag? Vandaag is het Nationale Pannenkoekdag maar in het afgelopen half jaar heb ik al twee keer eerder een pannenkoekendag voorbij zien komen op social media. Hoe zit dat nou? Ik zocht het mysterie van de verschillende pannenkoekendagen voor je uit en geef je een makkelijk recept voor glutenvrije pannenkoeken.

Nationale pannenkoekdag
Nationale pannenkoekdag

Internationale pannenkoekdag is een christelijke traditie op de dinsdag voor Aswoensdag. Op Aswoensdag begint de vastenperiode. Tijdens het vasten wordt er geen melk, eieren en vetten gegeten. Om deze producten op te maken wordt hier pannenkoeken van gemaakt. Elk jaar valt pannenkoekendag op een andere datum in maart of februari, 40 dagen voor Pasen.

glutenvrije pannenkoeken
glutenvrije pannenkoeken

Geïnspireerd door deze christelijke traditie hebben een pannenkoekenmeelproducent en een koekenpanfabriek het initiatief genomen tot een Nederlandse Nationale Pannenkoekdag. Op deze dag wordt er op basisscholen pannenkoeken gebakken en met elkaar gegeten. Vandaag is het al voor de tiende keer Nationale Pannenkoekdag.

Mijn favoriete pannenkoekdag is op 29 november. Op deze dag wordt Sint Pannekoek geëerd door pannenkoeken te bakken en op je hoofd te leggen. Dit is natuurlijk absolute flauwekul en daarom ook leuk. Sint Pannekoek is in de jaren tachtig bedacht door Jan Kruis, de tekenaar van de stip Jan Jans en de Kinderen. Het is uitgegroeid tot een echte traditie op veel plaatsen in Nederland worden op 29 november pannenkoek gebakken en geld opgehaald voor goede doelen.

Het is helemaal niet moeilijk om zelf glutenvrije pannenkoeken te bakken. Er zijn best veel verschillende glutenvrije pannenkoekenmeelmixen te koop en je kunt het eigenlijk met elk meel bakken dat je in huis hebt. Ik heb zelfs wel eens pannenkoeken gebakken van een pakje maizena. De truc voor lekkere glutenvrije pannenkoeken is een extra eitje gebruiken en de pannenkoeken opeten als ze net uit de pan komen, dan zijn ze het lekkerst.

Recept voor glutenvrije pannenkoeken

2 eieren
200 gram glutenvrij meel, kan van alles zijn: Schar Mix C, boekweitmeel, broodmeel, amandel, maïsmeel of rijstmeel, kikkererwtenmeel. Ik neem meestal 100 gram bakmeel zoals Mix C  en meng dat met wat er voor handen is.

theelepeltje bakpoeder
Snuf zout
halve tot hele liter melk (of een variatie daarop: sojamelk, water, etc)

Kluts de ingrediënten tot een beslag. Voor dikke pannenkoeken een halve liter melk, hou je van dunne pannenkoeken dan maak je het beslag dunner met meer vocht.

Verhit een scheutje vloeibare margarine of olie in een koekenpan en bak de pannenkoeken ca 2 minuten op elke kant op een halfhoog vuur. Eet ze meteen op.

 

 

2 thoughts on “Glutenvrije Pannenkoekdag

  1. Zo maken wij idd ook pannenkoeken. Met finax of Doves.

    Ik dacht dat Allerzielen pannenkoekendag was: nadat je naar het kerkhof bent geweest, thuis een pannenkoek.

    Mijn betovergrootvader at alleen eieren met Pasen. Een luxe voor keuterboertjes. De rest van het jaar gingen de eieren naar de markt. Toch aten ze vaak pannenkoeken, maar het is mij niet duidelijk van wat voor meel. (Hij heeft een boek geschreven, vandaar dat ik het weet ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.