Omdat Sinterklaas weer in het land is hier mijn peper/kruidnotenrecept. Traditioneel bak ik deze altijd op de dag dat wij naar de intocht gaan.
Glutenvrije pepernoten (kruidnoten)
Tip: maak een dubbele hoeveelheid deeg. Rol er pepernoten van en vries de helft rauw in. Dan kan je gedurende de hele Sint periode in een handomdraai verse noten bakken.
200 gram glutenvrij bloem (100 gram boekweit of amandelmeel, 100 gram Schar MixC)
100 gram boter of margarine
125 gram donkerbruine basterdsuiker
1 ei
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden
1 zakje vanillesuiker
Kneed de ingrediënten door elkaar (kan ook met de mixer met deeghaken) tot een bal en zet die een uurtje in de koelkast. Hoe langer je het deeg laat ‘rijpen’ hoe beter de smaak. Maak er kleine balletjes van en leg ze op een bakplaat met bakpapier eronder. .
Bak ze in ongeveer 15 minuten op 175 °C gaar.
Hallo, bedankt voor dit recept. Morgen ga ik het uit proberen. 🙂
Zelf heb ik geen coeliakie, maar ik eet liever geen tarwe.
Groetjes!!
Ik zou graag echte pepernoten maken. Ik vond alleen recepten van kruidnoten… Heb je die ook? Dank je wel!
Help! Ik doe echt iets verkeerd met de pepernoten. Ze blijven uitlopen en lijken meer op ronde speculaas (ze zijn wel lekker). Heeft iemand hier tips?
Ik zou nl wel graag goede pepernoten willen bakken. Ik heb 2 Sint gelovige coeliaakjes in huis en vind de supermarkt pepernoten zo verschrikkelijk duur. Maar mijn pepernoten/speculaas herkennen ze natuurlijk meteen 😳
Heb je het deeg goed gekoeld? Als je de bolletjes niet te groot maakt en goed gekoeld op de bakplaat legt dan helpt dat misschien?
De bolletjes hebben de laatste keer voor het bakken een uur in de koelkast gelegen. Helaas weer met speculaas als resultaat