Piccalilly vind ik lekker bij stamppot, een blokje kaas en je eet het bij kapucijners. In mijn pre-glutenvrije leven had ik regelmatig een potje in huis. Zo’n potje koop je gewoon in de supermarkt, het is niet duur. Hoewel heel veel producten een glutenvrije variant hebben, of hebben gekregen, is dat met piccalilly niet het geval.
Dan dus maar zelf aan de slag. Ik hikte er nogal tegenaan om piccalilly zelf te maken maar nadat ik deze zomer ook al succesvol jam en augurken had gemaakt durfde ik het aan.
De saus van de piccalilly wordt gebonden met bloem, dat vervangen voor een glutenvrij alternatief en je bent al een heel eind. Verder is het handig om het recept goed te lezen voor je begint. Je hebt lege potjes nodig die brandschoon zijn, rechtstreeks uit de afwasmachine of even uitgekookt in een grote pan. De groente moeten een dagje of nachtje trekken in zout water dus die zet je een avond of ochtend van de voren klaar.
De groente moeten heel klein en fijn gesneden worden. Ik nam een shortcut en kocht een zak voorgesneden soepgroente, alles wat daarin zit kan ook in de piccalilly. Veel andere zakken voorgesneden groente kunnen denk ik ook, lekker makkelijk.
Glutenvrije Piccalilly
Ingrediënten
Voor ongeveer 1L piccalilly (4 potten van 250 ml)
1 kg harde(re) groente zoals bloemkool, wortel, sperzieboon, paprika, komkommer, ui
Ik nam een zak boerensoepgroente van 500 gram en sneed er los 500 gram ui, sperziebonen, komkommer en bloemkool bij
3 eetlepels zout-water
4 theelepels mosterdpoeder (of gewone mosterd)
2 theelepel korianderzaadjes
4 theelepels mosterdzaadjes
1 theelepel kurkuma
1 theelepel kerrie
Peper
4 eetlepels glutenvrij meel (zoals Schar Mix it)
2 eetlepels maïzena
1 liter witte azijn
350 gram rietsuiker
4 laurierblaadjes
Was en snijd de groente heel fijn (of knip een zak voorgesneden groente open) en doe in een grote plastic vershoudbak. Vul de bak met water tot de groente onder staan en schep er 3 eetlepels zout bij. Even roeren, afdekken en ca 12 uur in de koelkast laten trekken.
Giet de groenten af een vergiet, spoel en laat uitlekken.
Doe alle specerijen met het meel en de maïzena in een schaal. Kneus de zaadjes.
Zet de azijn op in een ruime pan, doe de laurierblaadjes erbij en laat de suiker oplossen terwijl de azijn verwarmt.
Doe een scheut warme azijn bij het specerijen-meel mengsel en maak een papje. Roer, als de azijn zachtjes kookt, het papje zijn de azijn en roer als een malle om klontjes te voorkomen (een staafmixer kan je redding zijn als het te snel gaat).
Als je een mooie gladde saus hebt doe je de groente erbij in de pan. Kook de piccalilly 2-3 minuten.
Doe de piccalilly over in de potjes met een soeplepel. Vul de potjes zo vol mogelijk. Draai de deksels op de potjes (pas op; heet!) en keer de potjes om. Laat de hete potjes ca 10 minuten omgekeerd rusten.
Bewaar op een koele donkere plaats, in de koelkast als je een potje hebt aangebroken.
Dankjewel voor dit recept!