Ik wissel graag recepten uit met familie, vrienden, buren en collega’s. Zo heb ik een aantal gerechten in mijn repertoire die mij altijd doen denken aan de mensen van wie ik het recept kreeg. De boeuf van oma, de Marokkaanse kip van een collega en de kisir van een ex-vriendje zijn recepten die ik mij in de loop van de tijd eigen, en glutenvrij, heb gemaakt.
Het recept van mijn preitaart heb ik gekregen van D. mijn buurman. Hij was dol op goed eten en lekker koken en wist daar veel van. Onder zijn leiding kookten wij als buren een Japans diner met negen gangen. Ik heb wel eens in zijn keuken kippendijtjes staan vullen met een verse kruidenpasta voor een authentieke Thaise maaltijd voor alle buren. Als wij een straatbarbecue hielden dan was zijn bijdrage een lamsbout of gevulde kwartels.
D. werkte thuis en dat deed hij meestal ’s nachts. Zodra de zon scheen zette hij zijn stoel buiten voor zijn deur en zat hij op straat in de zon een boekje te lezen. Hij maakte een praatje, nam onze postpakketjes aan en hield een oogje op kinderen die op straat speelden.
De stoel van buurman D staat sinds een paar dagen op een wolk. Als ik zijn recept voor preitaart maak zal ik altijd even aan hem denken.
Glutenvrije preitaart met aardappel en ham
200 gram glutenvrij meel
100 gram koude maar zachte boter
1 ei
Snuf zout
1 gepelde en gesnipperde ui
200 gram prei (2 stuks)
(5 medium) aardappelen
200 gram gekookte slagersachterham
Olie
¼ l zure room
2 eieren
100 gram geraspte gruyère kaas
Nootmuskaat
Theelepel kerrie
Zout en peper
Maak het deeg, laat minimaal een half uur rusten in koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit en bekleed hiermee een springvorm. Dek af met bakpapier en schep er een blinde vulling in (bv gedroogde bruine bonen). Bak de bodem ongeveer 20 minuten voor op 180 °C.
Schil de aardappels en snijd in blokjes. Kook de aardappels in 10 minuten gaar in gezouten water.
Bak ui en prei en laat glazig worden. Voeg de gare aardappelblokjes toe en de nootmuskaat en kerriepoeder. Bak nog even aan en haal dan van het vuur, laat afkoelen. Voeg de ham toe aan dit mengsel.
Meng de room kaas eieren en breng goed op smaak met peper en zout. verdeel de groenten over de bodem en schenk daarna het kaas-eimengsel erover heen.
45 minuten bakken in voorverwarmde oven van 200 ˚C
Een mooi stukje over je buurman.
De preitaart ga ik binnenkort maken!