Glutenvrije pretzels

Dit weekend bakte ik glutenvrije pretzels. Een brezel of pretzel is een zout, krakeling- vormig zacht broodje. Ze staan symbool voor het oktoberfeest omdat ze erg lekker zijn met een (glutenvrij) biertje maar met limonade zijn ze ook een heerlijk hartig tussendoortje. Over de naam pretzel of brezel en de historie ervan zijn wikipedia pagina’s over volgeschreven, daar val ik je vandaag niet mee lastig. Ze vinden in elk geval hun oorsprong in Duitstalige landen. Ik geef je een glutenvrij recept want je kunt deze broodjes prima zelf maken.

Glutenvrije pretzels

De truc van het bakken van een brezel is dat je de broodjes heel even kookt in zout water. Daardoor blijven ze zacht in de oven en krijgen ze een mooie bruine kleur.

Binnen een half uur heb je je eerste batch pretzels in de oven staan omdat je het deeg niet extra hoeft te laten rijzen. Als je het deeg gekneed hebt en vormt dan heeft het voldoende tijd om te rusten terwijl je je pan water aan de kook brengt. Je dompelt ze een voor een onder en laat ze iets meer dan een halve minuut koken en de brezels kunnen zo, hop, de oven in.

Toen ik een recept voor gewone pretzels had gelezen dacht ik dat dat nooit zou lukken met glutenvrij deeg, dat is toch anders, minder elastisch dan glutendeeg. Maar wonder boven wonder ging het heel goed.

Ook het vormen van het deeg ging goed terwijl glutenvrij deeg snel uit elkaar valt. Ik heb 1 krul minder in de krakeling gelegd dan het origineel maar ze zien er toch nog behoorlijk profi uit, vind je niet?

Glutenvrije brezeln of pretzels

voor 12 glutenvrije brezels

700 gram glutenvrij broodmeel
500 ml water lauwwarm
2 zakjes gist
1 eetlepel bakpoeder
2 eetlepels bruine suiker
25 gram gesmolten boter
snuf zout

120 gram zuiveringzout
5 liter water

grof zeezout

Verwarm de oven op op 200 °C.
Meet het lauwwarme water af en los hier het suiker in op. Voeg de gist toe en laat ‘tot leven komen’.
Meng het meel met de bakpoeder, de zout en de gesmolten boter, giet hier in beetjes het water bij en kneed tot een deeg.
Laat het deeg rusten terwijl je een pan water aan de kook laat komen met het zuiveringszout en twee bakplaten met bakpapier klaarzet.
Verdeel het deeg in 12 stukken. Rol een stuk deeg uit tot een worst van ca 25 cm. Maak de bovenkant nat met een beetje water en vorm een krakeling. Leg er 6 op een bakplaat.
Als het water kookt laat je stuk voor stuk de krakelingen 30-40 seconden koken in het water. Leg de gekookte krakelingen terug op de bakplaat en bestrooi met grof zout.
Schuif de bakplaat in de oven als je 6 pretzels klaar hebt en bak ze in ca 20 minuten gaar en mooi bruin.
Vorm, kook en bestrooi intussen de volgende 6 pretzels. Bak deze ook in 20 minuten gaar. De brezeln of pretzels zijn vers uit de oven het lekkerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.