Surinaamse roti is zo’n gerecht dat wij eigenlijk nooit zelf maakten afhaalden. Sinds we glutenvrij zijn doen we dat nooit meer. Dat is jammer want een goede roti kan erg lekker zijn. Sinds kort maak ik het af en toe zelf en dat blijkt best makkelijk te zijn. Toegegeven, ik ben niet Surinaams dus de smaak is niet helemaal authentiek maar het benadert wel het origineel.
Het gerecht bestaat uit twee delen. De roti plaat zelf, zo’n wrap-achtige pannenkoek, de toespijs van vlees, groente en een eitje in een lekkere jus. De roti plaat kun je maken van aardappel of erwten en glutenvrij meel in plaats van bloem. Kijk maar eens voor voorbeelden op YouTube, daar kun je erg veel filmpjes vinden waarin wordt voorgedaan hoe je roti plaat maakt. Ik ben dol op dat soort filmpjes.
Ik speel vals en koop kant-en-klare gluten-roti’s in de supermarkt voor mezelf en neem een glutenvrij pitabroodje of wrap voor Alexander.
De toespijs maak ik van kippendijen, sperziebonen als Hollandse vervanging van de kousenband, aardappel en eventueel nog wat gesneden kool. Roti wordt op smaak gebracht met veel bouillonblokjes en speciale roti massala specerijen mix.
Om het af te maken een gekookt eitje erbij en lekker met de handen eten. Heb je daar geen zin in dan eet je het gewoon met rijst, kan ook.
Glutenvrije roti kip
500 gram kipfilet of kippendijen
500 gram sperziebonen
5 aardappels
2 bouillonblokjes
1 ui
3 cm gember
1 teen knoflook
1 eetlepel masala
kokend water
olie
4-5 hardgekookte eieren
rijst
Snijd de kip in blokjes, hak de ui, gember en knoflook. Maak de sperziebonen schoon, schil de aardappels en snijd in blokjes.
Verhit olie ineen ruime braadpan. Fruit hierin de ui, knoflook en gember aan en braad daarna de in blokjes gesneden kip gaar. Voeg na ca 5 minuten de specerijen, de groente en aardappels toe en roerbak 2 minuten. Giet het kokende water uit een ketel daarbij met de bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat ca 45 minuten zachtjes pruttelen.
Serveer met een gekookt eitje, de roti plaat (of glutenvrije wrap, pannenkoek of pita) en/of rijst.
Even een vraagje welke boulion blokjes gebruik je? In de kippen en magi en aromat zitten tarwe. Ik heb zelf geen gluten. Maar de kleine van een vriendin heeft dit wel ze is altijd gek op. Maak altijd wat anders voor haar als ze op verjaardag komt. Ben onbewust alle verpakkingen aan t lezen en zag op de blokjes ook tarwe staan. Zou jij mij kunnen zeggen welke je het beste kan gebruiken, dan kan ik die in haar aparte box doen zo heb ik altijd wat in huis voor haar.
Ik gebruik blokjes van AH huismerk. Die zijn gv
Hoi, bij welke supermarkt haal jij gluten vrije roti vellen?
Echte rotivellen heb ik nog nooit glutenvrij gevonden, ik gebruik een glutenvrije (tortilla)wrap van Schar of Consenza en die zijn bij veel grote supermarkten te koop.