Glutenvrije Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land en dan moet je als glutenvrije mama klaar zijn met je voorbereiding. Ik ben al weken bezig glutenvrij Sinterklaassnoep in te slaan. Bij de Albert Heijn heb ik kleine chocolade Sinterklaas en Pietjes gehaald. Meestal bevatten de chocolade Sinten (sporen van) gluten maar deze mini exemplaren niet.

Veel Sint snoep bevat (mogelijk) sporen van gluten. Hoewel het meestal in de praktijk wel meevalt met die gluten en de fabrikant zich vooral indekt, koop ik het dan toch niet. Ik ga er namelijk van uit dat Alexander vaak per ongeluk al genoeg sporen van gluten binnen krijgt, hoezeer we ons best ook doen. Ik geef hem niet bewust sporen van gluten als er alternatieven voor handen zijn.

Helaas staat er dit jaar op het etiket van de chocolade munten dat ze sporen van gluten bevatten dus die koop ik niet. Ik heb wel veel verschillende schuimpjes en spekjes van de Hema en Albert Heijn klaar liggen voor de komende paar weken. En we bakken veel zelf. Gelukkig is Alexander’s vertrouwen in de Sint zo groot dat hij geen vragen gaat stellen als mama de pepernoten bakt in plaats van Zwarte Piet.

Voor we naar de Sinterklaas intocht gingen heb ik het pepernotendeeg al gekneed. Toen we thuis kwamen hebben we de eerste lading gebakken. Tijdens de intocht heb ik een zak Sint Maarten-snoep meegenomen, zo helpt de ene Sint de andere…

Glutenvrije pepernoten (kruidnoten)

Tip: maak een dubbele hoeveelheid deeg. Rol er pepernoten van en vries de helft rauw in. Dan kan je gedurende de hele Sint periode in een handomdraai verse noten bakken.

200 gr glutenvrij bloem (100 gram boekweit, 100 gram Schar MixC)
100 gr boter
125 gram donker bruine basterdsuiker
1 ei
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden
1 zakje vanillesuiker

Kneed de ingrediënten door elkaar(kan ook met de mixer met deeghaken )tot een bal en zet die een uurtje in de koelkast. Hoe langer je het deeg laat ‘rijpen’ hoe beter de smaak.

Maak er kleine balletjes van en leg ze op een bakplaat met bakpapier er onder .Bak ze in ongeveer 15 minuten op 175 graden gaar.

4 thoughts on “Glutenvrije Sinterklaas

  1. Ken je de aflevering van ‘De keuringsdienst van waarde’ over sporen van? Daaruit blijkt dat producten die het opschrikt ‘mogelijk sporen van’ dragen evenveel kans hebben op sporen van bv gluten als producten die dat niet hebben.
    Ik heb er een blog over geschreven, maar helaas is mijn website even niet bereikbaar…

  2. Hai Annemiek,
    Ik weet niet of je nog steeds last hebt van het feit dat AH chocolademunten niet glutenvrij zijn, maar die van de C1000 zijn wel glutenvrij en ook nog eens overheerlijk!
    Groetjes, Jasmijn

  3. Bij de Etos zag ik een zakje chocolademunten liggen waar niets op staat. Bij de site van Steenland nagezocht en hun chocolade bevat geen gluten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.