Glutenvrije Sneeuwstertaart

Als kind vond ik een Sneeuwstertaart uit de diepvries het summum van kerst. Heel erg lekker vond ik het trouwens niet, ik hield niet zo van slagroomtaart en ook niet van advocaat. Uit pure nostalgie maakte ik laatst toch een glutenvrije sneeuwstertaart en ik was aangenaam verrast.

Een sneeuwstertaart is eigenlijk gewoon een taart van heel luchtige biscuit met vanille-slagroom en een dikke laag poedersuiker, what’s not to love? Ik houd nog steeds niet van advocaat dus ik verving de advocaat door vanillevla.

Ik had eigenlijk nog nooit een taart van biscuitdeeg gebakken. Als ik een taart bak doe ik dat meestal op een basis van cakebeslag met suiker, eieren, meel en boter. Biscuitdeeg daarentegen is veel luchtiger en lichter. Er gaan veel luchtig geklopte eieren in, een beetje meer, suiker en geen boter. De biscuit blijft lang lekker, kruimelt niet en is niet zo machtig. Ideaal dus als basis voor een (slagroom)taart.

Het bakken van een biscuittaart is niet zo moeilijk maar wel anders dan het bakken van een cake. Het is handig als je je een beetje inleest door wat verschillende recepten te bekijken. Ik heb veel gehad aan Laura’s blog over biscuittaart. In deze blog staat ook een handig tabelletje waarmee je je recept kunt omrekenen naar het formaat van jouw taartvorm.

Glutenvrije Sneeuwstertaart

Voor het biscuit
  • 250 gram eieren (4-5 eieren)
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 110 gram glutenvrij meel (bv Schar MixC)
  • 35 gram maizena snuf
  • zout
  • bakpapier
  • Ronde taartvorm met doorsnede van 24 cm
Voor de vulling
    • 250 deciliter slagroom
    • 125 gram mascarpone
    • 1 eetlepel poedersuiker
    • 1 zakje Klopfix (slagroomversteviger)
    • 75 milliliter vanillevla
  • 100 gram poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 °C

Mix eerst de eieren en de suiker met een mixer ongeveer 10 minuten tot een zeer luchtig mengsel.

Bekleed je bakvorm met bakpapier. Zet een brede rand bakpapier langs de zijkanten van je vorm, zo kan de taart lekker ‘de pan uit’ rijzen.

Zeef je meel met een snuf zout en spatel dit voorzichtig en zo kort mogelijk door je schuimige eieren.

Bak de taart 30-35 minuten in een oven van 180 °C. De taart is gaar als de zijkanten loskomen van de vorm en hij elastisch aanvoelt als je er een beetje in duwt. Laat de taart afkoelen voor je hem overdwars in twee stukken snijdt.

Maak de roomvulling voor de sneeuwstertaart door de slagroom stijf te kloppen met het suiker, een zakje klopfix en de mascarpone.

Neem het onderste deel van de in tweeën gesneden biscuittaart en doe op een mooie taartschaal. Smeer hier 2/3e deel van de slagroom over uit. Smeer hier in het midden de vanilleroom overuit. Maak er een beetje een bergje van.

Snijd een ‘ster’ in de bovenste helft van het biscuit door 4 lijnen te trekken met een scherp met. Bepoeder met poedersuiker. Als je het bovenste deel op de roomberg legt is het de bedoeling dat de sterpunten een beetje openvallen en je de room te zien krijgt.

De sneeuwstertaart is een paar dagen houdbaar in de koelkast.

2 thoughts on “Glutenvrije Sneeuwstertaart

  1. Zou je dit ook met amandel- en/of kokosmeel kunnen maken? Dan is het zelfs geschikt voor mensen die een LCHF-dieet volgen (wat per definitie glutenvrij is). (Weinig koolhydraten, veel vet.)

    1. Ik denk dat amandelmeel niet geschikt is voor biscuitcake. Het moet juist droog zijn anders wordt het te machtig. Amandelmeel is te vet en dus te zwaar, de cake zal instorten. Met kokosmeel heb ik geen ervaring, geen idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.