Glutenvrije Surinaamse bami

Surinaamse bami is typisch zo’n gerecht dat je echt zelf moet maken om het glutenvrij te kunnen eten. Ik ben nog nooit een Surinaamse toko tegengekomen waar je glutenvrij kunt eten, ik houd mij aanbevolen voor tips! Gelukkig is glutenvrije Surinaamse bami een niet al te ingewikkeld recept en kun je de ingrediënten gewoon in een goede, wat grotere supermarkt kopen. Ik maakte deze bami met komkommersalade binnen een half uur.Dat is overzichtelijk, toch? In ‘gewone’ Surinaamse bami wordt vaak spaghetti gebruikt als bami, wij nemen dus glutenvrije spaghetti. ik nam de linguine van Semper omdat ik die lekker vind. Toevallig lijkt die ook nog eens erg op bami.

Mirjam van Ik ben glutenvrij schreef laatst een vergelijking over glutenvrije spaghetti merken. Mijn top drie favorieten zijn die van Semper, Barilla en Schar.  Gewoonlijk wordt bami gemaakt met kippendijen of tofu. ik had al zo veel kip gegeten deze week dat ik varkens nasi- en bamivlees nam. Wat ook heel lekker. De vitamines komen van de selderij. En de komkommersalade natuurlijk die dit vrij zoute gerecht de gewenste frisheid geeft.

Glutenvrije Surinaamse bami

Ingrediënten Surinaamse bami
Ingrediënten Surinaamse bami

600 gram glutenvrije spaghetti
500 gram vlees in blokjes
3 bouillonblokjes
25 ml + 1 eetlepel zoete ketjap (manis)
30 ml + 1 eetlepel zoute ketjap (asin) of tamari
zonnebloemolie
1 theelepel 5-kruiden poeder
1 theelepel trassi
1 eetlepel tomatenpuree
2 cm gember
2 tenen knoflook
1 ui
1 bos (ca 50 gram) versie selderij

Let op bij ingrediënten zoals de bouillonblokjes, trassie, ketjap en kruiden: deze zijn niet automatisch glutenvrij

Kook de spaghetti gaar in ruim water met twee bouillonblokjes. Giet af als zij bijna gaar is en marineer in een eetlepel olie, een eetlepel zoete- en een eetlepel zoute ketjap.

Snipper de ui en rasp de knoflook en gember. Fruit aan in een beetje zonnebloemolie. Voeg de tomatenpuree, het laatste (verkruimelde) bouillonblokje, de kruiden, ketjap en de trassie toe. Bak hierin het vlees gaar.

Meng de spaghetti met het vlees en roer er voorzichtig de gehakte selderij doorheen. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.