Oh boy, deze glutenvrije tahinkoekjes zijn zo lekker, die moet je echt een keertje maken! Ze zijn lekker zoet, niet te, met een subtiele sesamsmaak. En de structuur, o de structuur, daar kan ik echt lyrisch over worden: zacht en bros als een roomboter zandkoekje, kruimelig zonder te kruimelen. Snap je hem nog? Maak de tahinkoekjes snel zelf en ik wed dat je net zo enthousiast wordt als ik.
Tahin is sesampasta, het lijkt een beetje op pindakaas maar dan van sesam. Je koopt tahin bij een goed gesorteerde supermarkt of bij een Turkse winkel. Deze zomer ben ik verliefd geworden op halva. Dat is ook pasta van sesam maar dan noga-achtig. Mijn kinderen vonden halva niet lekker (yeah, more for mummy) maar deze koekjes willen ze wel!
Het fijne aan dit recept is dat je de het deeg snel kunt maken en het hoeft niet te worden gekoeld, te rusten of uitgerold. Heel easy dus en geschikt om te maken met kinderen.
Glutenvrije Tahinkoekjes
ingrediënten
100 gram basterdsuiker
150 gram roomboter
110 gram tahini
25 ml slagroom
125 gram rijstbloem
125 gram amandelmeel
snuf zout
zo maak je ze:
Ik maakte het deeg met een keukenmachine. Dat ging erg makkelijk hoewel je vast ook fijn kunt werken met een blender of mixer met deeghaak.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vermeng de boeter met de slagroom en de tahin tot een gladde pasta. Voeg de suiker door en meng goed. Kneed hierna de rijstmeel door het deeg en als laatste de amandelmeel.
Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Rol gelijkvormige balletjes van het deeg. Ik maakte 20 balletjes ter grote van een pingpongbal.
Druk de deegballetjes plat met een vork of een koekstempel.
Bak de koekjes in 15-20 minuten in een oven van 180 °C. Houd ze goed in de gaten, de tahinkoekjes branden snel aan. Laat ze goed afkoelen op een rekje.
One thought on “Glutenvrije tahinkoekjes”