Wat is er nou gezelliger dan een tafel vol glutenvrije tapas en dan de hele avond lekker daarvan knabbelen? Vooral in goed gezelschap op een mooie lange zomeravond. Vanavond eten wij hapjes! Een combinatie van Spaanse tapas en Griekse mezedes. De kinderen snoepen mee en spelen buiten terwijl wij het leven nog maar weer eens doornemen.
Als ik tapas eet met mijn kinderen schep ik meestal wel een klein bordje voor ze vol met een evenwichtige verdeling aardappel-vlees-groente. Hiermee voorkom ik dat ze de schaal met gehaktballetjes leeggraaien en mij met de komkommertjes achterlaten. Als ze hun bordje leeg hebben mogen ze zelf nog hapjes kiezen.
Geroosterde zomerse groentes met, of zonder feta.
Albondigas
Gehaktballetjes in tomatensaus maak je heel makkelijk zelf door kant-en-klare balletjes te verwarmen in een sausje dat je maakt van een blik gepelde tomaten met gefruite knoflook en oregano, zout en peper. Maak je je balletjes liever zelf? Meng dan 1 ei en een handje paneermeel door een pond gehakt (runder- of halfom) . Voeg ruim zout en peper toe en bak ze 10 minuten goudbruin. Voeg een blik tomaten en een snuf oregano toe aan de ballen en laat ze in de pruttelende saus 15 minuten nagaren.
Patatas Bravas
Kook een pond krielaardappeltjes gaar in gezouten water. Laat afkoelen tot ze lauw zijn en schep er aioli (kant-en-klaar) doorheen.
Deze tonijnsalade at ik voor het eerst op oudjaarsavond 1999, aan de vooravond van het nieuwe millennium, in een tapasbar in San Sebastian. Ik maak het nog geregeld omdat ik de ingrediënten eigenlijk altijd wel in huis heb: een blikje tomatenpuree, een blikje tonijn, kappertjes en peterselie. Heerlijk op een stukje brood.
Lofblaadjes vormen een heel mooie basis voor allerhande salades maar je kunt er ook heel eenvoudig een ansjovisje op leggen voor een pittig hapje.
Een paar van deze courgettekoekjes en je hebt ook weer braaf je ADH groentes binnen. Lauwwarm en fris van smaak. Ook lekker met tzatztiki.
Blini’s zijn eigenlijk gewoon poffertjes, gemaakt van boekweitmeel. Deze laten zich heel goed besmeren met hartige smeersels zoals humus of tapenade of roomkaas.
Op een tafel vol hapjes hoort ook knapperig, vers, luchtig witbrood om je smaak te neutraliseren tussen hapjes, te dippen in smeersels en de restje van je bord mee op te vegen. Voorgebakken bolletjes of glutenvrij stokbrood uit de winkel, glutenvrije crackers of zelfs rijstwafels kunnen natuurlijk ook.
En ook nog op het boodschappenlijstje: rauwkost, olijven, aioli en chorizo.
Mmm! Het water loopt me in de mond!
Heb je ook een recept van de courgette koekjes?
ik heb een linkje gemaakt!