Glutenvrije tarte tatin met stoofperen

Stoofperen en kerst gaan voor mij hand in hand maar eigenlijk ben ik de hele herfst en winter dol op stoofperen. Ik eet ze graag als bijgerecht bij het eten, net als bijvoorbeeld appelmoes. Ik heb er ook wel eens een lekker voorafje van gemaakt met geitenkaas en stoofpeermuffins voor het kerstontbijt. Vandaag maakte ik een tarte tatin van stoofpeer.

Lang geleden at ik eens een verrukkelijke tarte tatin in een restaurant in Parijs. Als dessert kreeg ik een enorm stuk met een grote klodder crème fraîche. Ik kon het eigenlijk niet op maar de serveerster keek mij zo streng aan dat ik mij bordje leeg at. En terecht want het was heel erg lekker,  warme zachte appels met een lichte karamelsaus op een verse knapperige korst. Ik heb het daarna nooit zelf aangedurfd om zelf een tarte tatin te bakken en dat is stom want het blijkt helemaal niet zo moeilijk en, ook heel belangrijk, niet zo veel werk te zijn.

Ik heb dit recept gemaakt met al gestoofde stoofperen maar je zou ook goudrenetten kunnen gebruiken, die hoef je niet voor te koken want die worden vanzelf zacht en verrukkelijk tijdens het bakken.

Door het glutenvrije deeg doe ik een schepje xanthangom om het wat extra elasticiteit te geven. Is niet verplicht maar helpt wel. Omdat glutenvrij deeg sowieso plakkeriger is en snel breekt, rol ik het deeg uit tussen twee vellen huishoudfolie en gebruik ik dat ook om het op de bakvorm te tillen.

Stoofpeer tarte tatin
glutenvrije tarte tatin van stoofpeer

Glutenvrije tarte tatin met stoofperen

voor het deeg:
150 gram meel
1 theelepel xanthangom (als je het hebt)
50 gram roomboter/50 gram margarine
50 gram witte basterdsuiker
1 medium ei
snuf zout

voor de karamel:
25 gram boter
35 gram witte basterdsuiker

4-5 stoofperen

1 ovenschaal voor tarte tatin (een vorm uit 1 stuk, geen springvorm, daar loopt de karamel uit)

Maak eerst het deeg door het meel, de boter/margarine, de suiker, het ei en een snuf zout te mixen tot een bal. Pak het deeg in in plasticfolie en laat minstens 60 minuten rusten in de koelkast.

Schil en stoof intussen de peren.

Verwarm de oven voor op 200 °C

Maak de karamel door 25 gram boter te smelten met 35 gram basterdsuiker. Laat het op een zacht vuur rustig karamelliseren zonder erin te roeren. Giet, als de suiker mooi bruin is, de karamel in de tarte tatin-vorm.

Snijd de peren in kwarten en leg met de bolle kant naar beneden op de karamel in de ovenschaal.

Rol het deeg uit tot een lap van ca 1cm dik die iets groter is dan de vorm. Doe het deeg over op de peren en stop de peren in met deeg alsof je een kind instopt in een bedje.Bak de taart 25-30 minuten tot de korst lichtbruin en gaar is. Neem uit de oven en keer zo snel mogelijk om op een schaal.

Eet met crème fraîche, ijs of ongezoete slagroom.

 

2 thoughts on “Glutenvrije tarte tatin met stoofperen

  1. Hoi Annemiek,
    Voor mijn dochter wil ik de Glutenvrije Tarte Tatin met stoofperen bakken. Welke maat heeft de ‘bakvorm’ die jij voor dit recept hebt gebruikt?

    Met vriendelijke groet,
    Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.