Ken je dat, dat je iets eet dat zo lekker is dat je je jaren later de smaak en beleving nog precies kunt herinneren? Ik heb regelmatig dat ik droom van iets dat ik lang geleden heb gegeten. Een zo’n droom is een Tartine Russe, twee heerlijke krokante koekjes met botercrème ertussen. De banketbakker aan de rand van de Jordaan waar ik ze wel eens kocht werden ook wel, zoals dat gaat in Amsterdam, Tante Truusjes genoemd.
De banketbakker bestaat nog steeds maar ik kom er helaas niet meer. Dat heeft voornamelijk een glutenbevattende oorzaak. Toch droom ik nog wel eens van Tante Truusjes. Dit weekend had ik eindelijk weer eens zin om te bakken dus ik heb een poging gewaagd. Ze zijn erg goed gelukt en komen heel dicht bij het origineel van mijn droom.
Glutenvrije Tartine Russe
Voor ca 10 Tante Truusjes
Voor de koekjes:
100 gram glutenvrij meel (ik gebruikte Schar Mix C)
100 gram boter
100 gram kristalsuiker
Voor de botercrème:
100 gram boter
50 gram witte basterdsuiker
1 theelepel custardpoeder
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Teken een rechthoek van 10×25 cm af op een stuk bakpapier
Meng de ingrediënten van de koekjes tot een deegbal. Laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Rol het deeg zo dun mogelijk uit zodat het in elk geval je uitgetekende rechthoek bedekt. Rol het deeg zo dun mogelijk. Ik doe dit altijd rechtstreeks tussen het bakpapier waarmee het deeg de oven in gaat en een stuk huishoudfolie.
Bak de koek in ca 20 minuten goudbruin in een oven van 20o°C .
Haal de koek uit de oven en snijd als het nog warm is in minimaal 20 gelijkvormige rechthoeken of vierkantjes. Dat gaat goed met een mes, nog makkelijker met een pizzasnijder. Laat afkoelen.
Maak intussen de botercrème door de boter, suiker en custardpoeder langdurig te laten kloppen in een mixer tot het wit van kleur en luchtig is.
Schep de botercrème in een spuitzak. en spuit op de helft van de koekjes een dot crème, dek toe met het tweede koekje.