Glutenvrije Tortillawraps met chili uit de Allerhande

allerhandeDe nieuwe Allerhande ligt weer bij de Albert Heijn. Ik kom graag bij de Albert Heijn.  Het is het erg fijn dat de Albert Heijn op veel van hun producten duidelijk aangeeft welke allergenen er in zitten. Vooral voor mensen die (nog) niet zo veel verstand hebben van het glutenvrije dieet is het erg handig. Ik moet altijd hartelijk lachen als ik op een komkommer een glutenvrij logo zie staan. Het valt me op dat veel huismerkproducten van de Albert Heijn glutenvrij zijn waar het A-merk dat niet is.

De Albert Heijn draagt veel bij aan de bekendheid van coeliakie en het glutenvrije dieet. In de Allerhande maken ze veel gebruik van icoontjes waarmee ze aangeven of het recept geschikt is voor kinderen, vegetariërs of een snelle maaltijd. Ik zou het geweldig vinden als ze hun glutenvrij logo ook bij recepten zouden plaatsen die glutenvrij zijn.

Deze maand staat er in de rubriek Eten&Kinderen een recept voor tortillawraps. In tegenstelling tot de tortillaschelpen die je overal kunt kopen zijn de slappe tortilla pannenkoeken meestal gemaakt van tarwebloem. Wij eten dus vaak de tortillaschelpen terwijl de wraps een stuk makkelijker te hanteren zijn voor kinderen.

Je kunt tortillawraps ook zelf maken van maïsbloem. Op www.youtube.com kun je veel filmpjes vinden van Amerikanen die demonstreren hoe ze tortilla’s bakken. Zij gebruiken daar een speciale tortillapers voor. Die heb ik niet, ik gebruik gewoon een deegroller, dat vereist wel een beetje oefening maar het is goed te doen.

Glutenvrije Tortillawraps met chili

Maak eerst de chilisaus. Kijk in de Allerhande voor recept of doe het zo:
Chilisaus
1 gesnipperde ui
1 teen knoflook
1 theelepel djintan
1 theelepel ketoembar
een pond rundergehakt
een blik kidneybonen
fijngesneden tomaat.

Bak de ui met de knoflook en voeg de specerijen toe. Bak het gehakt rul aan. Voeg de bonen en de tomaat toe. Laat de chili op een laag vuurtje pruttelen. Bak nu de tortilla’s.

Glutenvrije tortilla’s

Maak het deeg van 300 gr masa harina*, 60 gr plantaardige margarine, 1 tl zout, 2 dl warm water

of 150 gr glutenvrij bloem (rijstmeel of Mix C) en 150 gram maïsmeel (100 gram polenta en 50 gram maizena), 1 eetlepel plantaardige margarine, 1 tl zout, 2 dl warm water.

Meng het meel, de margarine en het zout. Voeg er zoveel warm water aan toe tot er een soepel en samenhangend deeg ontstaat. Kneed het deeg goed, verdeel het in 10 stukjes en rol er pingpongballetjes van. Bestuif je werkblad met rijstmeel en rol een balletje uit tot een dunne tortilla. Bak de pannenkoek in een zeer hete koekenpan zonder vet 1 minuut aan elke kant. Rol telkens een tortilla uit terwijl er een in de pan ligt te bakken.

Druk tijdens het bakken de bobbels met een spatel neer, zodat het hele deeglapje met de pan in aanraking komt. Keer de tortilla om en bak de andere kant op dezelfde manier.

Serveer de tortilla’s met de chili en bijvoorbeeld reepjes ijsbergsla, geraspte kaas, guacamole, milde salsasaus, zure room, fijngesneden blokjes tomaat, etc.

*Masa harina is een speciaal gemengd maïsmeel, waaraan je slechts water hoeft toe te voegen om het tortilladeeg te maken. Masa harina is kant en klaar in Spaanse winkels en toko′s te koop.

Dit is de link naar het recept uit de Allerhande. Ook uit de Allerhande: grote mensen chilisaus.

2 thoughts on “Glutenvrije Tortillawraps met chili uit de Allerhande

  1. Hoihoi,

    Bij de Xenos zijn regelmatig glutenvrije tortilla’s te koop, voor ongeveer € 1,25. Een stuk goedkoper dan de glutenvrije variant van Schär.

    Mooi alternatief is inderdaad de taco, maar met kip vinden wij een wrap toch lekkerder!

    Groet, Floortje

  2. Mijn zoon’s lievelingseten voordat hij op dieet ging was tortilla’s. Nu eet hij ook die van de Xenos. Ze zijn wel minder lekker, maar je moet al zo veel zelf maken en het lekkerste is toch de vulling dus voor ons werkt dit prima.

    Groetjes,
    Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.