Glutenvrije treaclecake

Een treaclecake is een stroopcake, stroop=treacle. Ik las over treaclecake in de Cazalet-chronicles, een vijfdelige romanserie van Elizabeth Jane Howard. In deze historische familieromans die zich afspelen in de jaren 30, 40 en 50 in Groot Brittannië wordt zoveel treaclecake gegeten, en dat wordt zo smakelijk beschreven, dat ik er nieuwsgierig naar werd.

En ken je Pandora Braithwaite uit The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾ van Sue Townsend?  De hoofdpersoon Adrian is verliefd op  de mooie Pandora Braithwaite met haar lange ‘treacle-coloured’ haar.

Ik heb dat zo vaak.  Dat ik wanneer ik een boek lees of film kijk waarin iets  specifieks gegeten of gedronken wordt daar ook er veel trek in krijg. Zo kreeg ik bij het lezen van Angela’s Ashes dorst in whisky en bij Harry Potter trek in pompoentaart. Na het lezen van Stefanie Zweig’s Nirgendwo in Afrika (verfilmd als Nowhere in Africa) leerde ik Koningsberger Klopse maken.

Glutenvrije Treacle cake
Glutenvrije treaclecake

En cake gebakken met stroop is, zoals je zou verwachten, een beetje smeuïger en vochtiger dan een gewone cake. Omdat stroop een beetje bitter is heb ik wat stemgember toegevoegd aan het beslag als frisse tegenhanger, dat werkt erg goed. Hierdoor krijgt de cake een smaak die doet denken aan ontbijtkoek maar hij is toch anders omdat hij veel vochtiger en luchtiger is. Je kunt de glutenvrije treaclecake bakken in een ronde springvorm en er punten van snijden maar ook in een brownieblik en dan in vierkantjes serveren.

Glutenvrije treaclecake

200 gram zachte boter of margarine
150 gram donkerbruine basterdsuiker
200 gram stroop (keukenstroop of pannenkoekenstroop)
150 gram amandelmeel
150 gram glutenvrij meel
2 eetlepels bakpoeder
4 eetlepels melk
4 eieren
2 bolletjes zeer fijngesneden stemgember
snuf zout

1 springvorm van minimaal 22 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 175 °C en vet je bakvorm in.

Veeg alle ingrediënten af en mix tot een luchtig beslag. Giet in je bakvorm en zet in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de stroopcake 30-40 minuten op 175C. Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen voor je de cake voorzichtig uit de vorm neemt.

 

One thought on “Glutenvrije treaclecake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.