Glutenvrije Trommelkoek

In het huishoudschool kookschrift van mijn grootmoeder staat een recept voor trommelkoek. Dat is zo’n fijn traditioneel recept dat als een baksteen op de maag ligt maar ook nog steeds lekker is. Vooral op een hele koude dag of na een lichte maaltijd.Glutenvrije trommelkoek 4Trommelkoek wordt gemaakt van een gistdeeg met zuidvruchten in zo’n mooie puddingvorm met een deksel. Een echte trommel dus. ik kocht mijn trommel bij dille en kamille maar je kunt ook een pudding- of tulbandvorm.  De trommelkoek wordt gegaard in een pan met kokend water dus je moet de vorm dan wel afdekken met met aluminiumfolie of een diep bord.

Glutenvrije trommelkoekDe trommelkoek viel erg in de smaak bij mijn kinderen omdat het een beetje lijkt op oliebol of pannenkoek. De laatste plakjes neemt Alexander mee als tien-uurtje.Glutenvrije Trommelkoek 3Glutenvrije trommelkoek

Ingrediënten
100 gram glutenvrij meel
100gram glutenvrij boekweitmeel
1 ei
25 gram gesmolten boter
1 zakje gist (7 gram)
150 gram gedroogde zuidvruchten, gehakt (rozijnen, krenten, dadels, pruimedanten, abrikozen)
1 eetlepel suiker
snufje zout
1 eetlepel koekkruiden
2 deciliter lauwwarme melk.

vet voor de vorm

erbij: gesmolten boter, stroop, poedersuiker

Vet je trommelkoekvorm in met een beetje boter of margarine. Verwarm de melk tot lauwwarm en giet het zakje gist erin leeg. Voeg een eetlepel suiker toe en laat de gist ‘tot leven’ komen.
Meng het meel met het ei. de boter, snufje zout, het fruit en de koekkruiden. Voeg de melk met de borrelende gist toe en mix tot een dik beslag. doe het beslag over in de trommelkoekvorm en sluit de trommel af. Zet de vorm in een pan met warm water en laat minstens een half uur rijzen. Breng daarna het water aan de kook. Bak de trommelkoek een uur in kokend water gaar.

Je kunt de trommelkoek meteen opeten met stroop of gesmolten boter met poedersuiker.

Glutenvrije Trommelkoek 2

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.