Dag Amsterdam waar ik ben geboren en getogen.
Dag Amsterdam Nieuw West, spannendste wijk van de stad.
Dag trein die bijna altijd rijdt .
Dag fietsen langs de Sloterplas.
Dag Calandlyceum, dag fijne collega’s en leuke leerlingen.
Dag topsporters en straatvoetballers.
Dag straatcultuur en boze broers.
Dag Amsterdamse humor bij de koffiemachine.
Dag technasium.
Dag Turkse pizza’s tijdens rapportvergaderingen.
Vandaag neem ik afscheid van de school waar ik mijn hele dertiger jaren (van mijn 29e tot mijn 41e) heb gewerkt. Dat waren de jaren dat ik mij settelde, kinderen kreeg en carrière maakte. En glutenvrij leerde koken en een blog begon en weer ging sporten en in een orkest ging spelen en….
…en daar een beetje moe van werd.
Het roer gaat om, na de vakantie begin ik een nieuw leven.
Om thuis nog even na te genieten van het Calandlyceum maak ik glutenvrije Turkse pizza’s. Leerlingen verkopen die bij ons op school tijdens de rapportvergaderingen aan hongerige docenten om geld in te zamelen voor een goed doel. Niet zo maar een snack, Turkse pizza staat voor mij symbool voor mijn zelfstandige, multiculturele, Amsterdamse, betrokken leerlingen.
Glutenvrije Turkse pizza (Lahmacun)
Voor het deeg van 10 pizza’s
500 gram glutenvrij meel (ik nam basis Mehl van Schar)
1 zakje gedroogde gist
1 eetlepel fiberhusk
2 eetlepels Turkse yoghurt
2 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel zout
300 ml lauwwarm water
Voor de saus:
250 gram gehakt
1 tomaat
1 groen paprika
1 teen knoflook
1 blikje tomatenpuree
Pul biber (rode pepervlokken) of beetje sambal
Op de pizza:
Ijsbergsla
Gehakte peterselie
Sap van een halve citroen
Knoflooksaus
Kneed het deeg van het meel, gist,water, yoghurt, fiberhusk, zout en olie. Het moet een stevig deeg worden. Verdeel het deeg in 10 bolletjes en laat het een uur rijzen in een afgedekte school op een warme plek.
Maak intussen de saus. Hak hiervoor de groenten zeer fijn. Het beste gaat dat in een keukenmachine of met een staafmixer. Meng daarna de tomatenpuree en de gehakt door het groentenmengsel. Breng op smaak met zout en geef het zoveel pit als je wilt met sambal of pul biber.
Was en snijd ook alvast de sla en peterselie. Maak aan met wat citroensap en een beetje zout.
Als het deeg is gerezen rol het dan zo dun mogelijk uit. De pizza’s worden in de koekenpan gebakken, houd bij het uitrollen dus het formaat van je koekenpan in je achterhoofd. Bestrijk je pizza met 1 tot 2 eetlepels gehaktsaus. Laat de pizza voorzichtig in de pan glijden en dek de pan af met een deksel. De deksel is belangrijk, zo blijft de pizza zacht en oprolbaar.
Als de pizza in de pan bakt, kun je alvast de volgende uitrollen en besmeren.
De pizza is na ca 10 minuten in de koekenpan gaar. Als de pizza gaar is, leg hem dan op een bord en bedek met een theedoek, zo blijft de pizza warm en zacht. De volgende pizza kan er zo bovenop.
Eet de glutenvrije Turkse pizza met sla en knoflooksaus.
Tips:
Rol het pizzadeeg uit op een losse bakplaat. Zo kun je hem makkelijk in de pan laten glijden zonder dat het deeg scheurt.
Bakken gaat twee keer zo snel met twee koekenpannen.
Heb je geen zin om zelf deeg te maken? Gebruik dat gewoon kant en klare glutenvrije wraps.
Klinkt heerlijk!
Een Turkse pizza, heb ik al jaaaren niet gehad. Haalden we vroeger regelmatig. Ik zal h’m binnenkort eens proberen.
Hoi ik ben mellissa en ben pas in de glutenvrije wereld gegooid
En mis echt heel erg de lekkere Turkse gerechten en het lekkere brood
Heb simit glutenvrij gemaakt maar werden niet echt luchtig
Heb vaak moeite met de taaiheid of de droogte van het deeg
Heeft u daar misschien tips voor?
Hartelijk dank