Glutenvrije uiensoep

Na lange tijd maakte ik weer eens uiensoep. Deze keer maakte ik glutenvrije uiensoep met meer liefde en geduld dan ik gewend ben en dat is zeer de moeite waard! Ik maakte vaak uiensoep toen ik nog studeerde, uien zijn lekker goedkoop en met zo’n Frans recept voelde ik mij een vrouw van de wereld, o lala.Toen ik jonger was had ik niet zoveel geduld en roerbakte ik alles, dus ook de uien voor de soep. en dat is jammer want bij het langzaam garen van de uien worden ze heerlijk zacht en zoet van smaak. Zo valt deze soep ook bij kinderen makkelijk in de smaak.Uiteraard doe ik ook een crouton met gesmolten kaas in het bord of de kom soep.

Glutenvrije uiensoep

1 kilo uien
klont boter (ca 75 gram)
1-2 eetlepels rijstmeel
2 liter bouillon

per persoon 1 glutenvrij pistoletje
olijfolie
100 gram versgeraspte Alpenzeller, Gruyere of gewoon Goudse kaas

Snijd de uien. Smelt de boter in een ruime pan met dikke bodem. Bak de uien in de boter tot ze helemaal zacht en gaar zijn. Roer af en toe. Dit kan wel 45 minuten duren.

Doe dan 1 of 2 eetlepels rijstmeel in de pan, roer door de uien en bal twee minuten mee. Dit bindt de soep. Voeg daarna de bouillon toe en laat de soep nog een kwartiertje pruttelen.

Maak intussen de croutons. Snijd de glutenvrije pistoletjes overdwars in drie plakken. Bestrijk met een dun laagje olijfolie en bestrooi met de (vers)geraspte kaas. Zet 5-10 minuten onder een hete grill tot het brood knapperig en de kaas gesmolten is. .

Dien de uiensoep op in een bord of kom en doe in elk bord een crouton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.