Deze glutenvrije vegan zwarte bonenburger past bij mijn voornemen om minder vlees te gaan eten. Vandaag doe ik aan meatless Monday. Hoewel ik weet dat het erg goed is voor het milieu, klimaat en onze gezondheid om geen vlees te eten vind ik het erg moeilijk om vegetarisch te koken. Ik weet niet waarom, in mijn jeugd ben ik jaren zonder veel problemen vegetariër geweest. Misschien komt het omdat ik de combinatie van vegetarisch eten met een glutenvrij dieet en koken voor opgroeiende kinderen te ingewikkeld vind.
Hoe het ook zij, een keer per week zou het mij toch moeten lukken om een volwaardige, glutenvrije en vegetarische maaltijd op tafel te zetten. Voor deze Meatless Monday ga ik zelfs helemaal veganistisch met vegan zwarte bonenburgers op een glutenvrij broodje.
Vegan zwarte bonenburger op een glutenvrij broodje
1 rode ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel komijnzaadpoeder
1 blik uitgelekte zwarte bonen (ca 250 gram)
4 eetlepels havermout
zout/peper
een paar eetlepels glutenvrij meel, bv rijstmeel
1 staafmixer
om te garneren:
halve komkommer
3 tomaten
verse koriander of peterselie/zout/suiker en een halve ui
olijfolie om in te bakken
4-5 glutenvrije broodjes
Snipper de ui en knoflook en fruit ze aan in een hete pan in een lepel olie bok de specerijen kort mee. Doe de bonen, gefruite ui/knof, havermout en zout en peper in een hoge beker of kom en pureer met een staafmixer.
Schep een bergje rijstmeel op een bord en leg het bonenmengsel in een bol hierop. Vorm er 4 of 5 burgers van (afhankelijk van het aantal eters dat je hebt). Je gebruikt het meel tegen plakken en het vormt straks ook een krokant korstje.
Zet de burgers een uurtje in de koelkast om op te stijven. De burgers zijn, en blijven, erg zacht ook tijdens het bakken. Wij zijn dat natuurlijk al wel gewend van glutenvrij deeg dat ook veel zachter blijft dan glutenbevattend deeg en zeer teder behandeld dient te worden..
Maak intussen je burger garnering: hak de tomaat erg fijn met een half uitje, een schepje suiker, snuf zout en wat tajes koriander. Laar uitlekken boven een schaaltje. Snijd met een kaasschaap overdwars lange plakken van de komkommer.
Bak of verwarm glutenvrije hamburgerbroodjes en snijd ze alvast open.
Giet behoorlijk wat olie in de koekenpan en verhit. Bak hierin de burgers tot ze donkerbruin zijn en een krokant korstje hebben.
Vlei je burger op het broodje en garneer met de groente.
Een paar eetlepels glutenvrij paneermeel (heb net quinoa gebruikt) maakt de burgers veel steviger en makkelijker te verwerken. Ze worden net zo knapperig en zijn absoluut niet melig.
Anders wordt het al snel een plakkerige zachte massa. Ik gebruik een voedselring met met duwen om de burgers te vormen. Ze plakken nog wel, maar niet zo erg bij de massa zonder paneermeel. Wij eten ze als ‘gewone burger’ bij frites en sla. Glutenvrij ben alleen ikzelf, maar vind geregeld ‘vleesloos maar toch verantwoord’ eten belangrijk.