Glutenvrije verjaardags-cupcakes

Enge cupcakes
spiderman cupcakes

Alexander werd 5 jaar en dat moest gevierd. Er werden 5 jongetjes uitgenodigd en een programma bedacht. Op een zonnige maar koude zaterdagmiddag ontvingen wij de gasten. Eerst werden de cadeautjes uitgepakt en bewonderd. Daarna limonade met cakejes gegeten en gedronken en vervolgens liepen we met de groep naar het station, namen de trein en speelden we in de speeltuin. Uitgeput (wij) en moegespeeld (de jongens) kwamen we aan het einde van de middag weer thuis voor nog meer limonade, chips en een tekenfilm.

Ik stond voor een klein dilemma: we zijn gewend om feestjes volledig glutenvrij te houden. Zouden de 5 jongetjes de glutenvrije cakejes wel lusten? Als een zou zeggen: bah, niet lekker dan zeggen ze het allemaal. Niet alleen zou ik dat jammer van mijn eigen werk vinden. Het is ook sneu voor Alexander als de cakejes op hun glutenvrije inhoud zouden worden afgekeurd. Aan de andere kant had ik er eigenlijk helemaal geen zin in om gluten cakejes te bakken. Ik heb al mijn oude bakvormen en gluten bloem weggedaan. Ik zou na afloop de keuken willen ontsmetten. Heel veel gedoe allemaal.

Ik heb het bij glutenvrij gehouden en dat verzwegen. De meeste jongetjes hebben ervan gesmuld. Het waren cakejes met gestampte M&M’s erin, dat geeft een leuk gekleurd effect. Op de cakejes heb ik een dikke laag blauwe glazuur gesmeerd. Alexander wilde namelijk een Spiderman feestje, dat verklaart ook de Halloween spinnen op en naast de cakejes. Natuurlijk bleek dat nou net voor enkele jongetjes te raar. Glutenvrij was geen probleem maar dat de cakejes blauw waren ging te ver: Ik lust geen blauwe cake ….

Voor de glutenvrije verjaardagscakejes:
100 gram basterdsuiker
100 gram boter op kamer temperatuur
2 eieren
100 gram glutenvrije bloem en een eetlepel zelfrijzend bakpoeder
50 gram M&M’s (zonder pinda) grof gestampt in de vijzel
12 papieren cupcakevormpjes en een cupcake/muffinvorm voor 12 muffins


Verwarm de oven voor op 200C en vet de papieren bakjes in, doe ze in de muffinvorm. Laat kind M&M’s stampen.
Meng boter met suiker. Klop met mixer tot het niet meer kraakt. Mix de eieren erdoorheen en vervolgens de bloem met bakpoeder. Meng met een spatel de gestampte M&M’s erdoorheen. Vul met twee eetlepels  of een ijsschep de cakevormpjes.
Plaats vorm in het midden van de voorverwarmde over en bak in ongeveer 30 minuten gaar. De cakejes zijn klaar als een saté pen er droog weer uit komt nadat je hem erin steekt.
Laat de cakejes afkoelen en maak de glazuur.

 

 

Voor de glutenvrije glazuur:
1 pakje Mon Chou (100 gram)
50 gram boter
200 gram poedersuiker
Mespunt blauw kleurstof in poedervorm.

Verwarm de boter en Mon Chou heel even tot het zacht maar niet gesmolten is zodat ze makkelijk mengen. Mix er de poedersuiker en kleurstof doorheen. Besmeer de cakejes ermee. Decoreer eventueel met M&M’s, kaarsjes en spinnen.

2 thoughts on “Glutenvrije verjaardags-cupcakes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.