Glutenvrije vlaai

Glutenvrije vlaai maak je door glutenvrij brooddeeg te bakken met een fruitsaus. Eigenlijk is een fruitvlaai dus gewoon een boterham met jam. Maar dan lekkerder en, als je het broodbakken een beetje in de vingers hebt, helemaal niet zo moeilijk. Vlaai bakken is een leuk klusje voor in de krokusvakantie.

Jam

Ik maakte jam door de gebruiksaanwijzing op een pak geleisuiker te volgen.

Deze zomer heb ik heel veel jam gemaakt. Terwijl iedereen zuurdesembrood en cupcakes aan het bakken was tijdens de eerste lockdown kwam ik zo min mogelijk in de keuken. Ik had er gewoon helemaal geen zin in. De zin kwam pas weer een beetje terug toen ik jam ging maken.

Nu heb ik dus nog heel veel potten jam op voorraad en dat is erg leuk. Als ik een potje zelfgemaakte jam opendraai, terwijl de sneeuw voor het raam naar beneden dwarrelt, denk ik terug aan de zinderende zomerdag dat ik de jam maakte.

Gelukkig heb ik nog meer dan genoeg jam om een paar heerlijke vlaaien te bakken want het moet wel op voor een nieuwe aanvoer van verso zomerfruit op de fruitkraam ligt!

Voor deze vlaai gebruikte ik twee potjes zelfgemaakte jam (van elk ca 300 gram). Een abrikozenjam en een pruimenjam. je kunt natuurlijk prima 2 blikjes kant-en-klare vlaaienvulling gebruiken. Check wel de ingrediënten even op gluten.

Glutenvrije Vlaai
Voor de bodem:

300 gram broodmeel (ik gebruik Schar MixB)
150-200 milliliter lauwwarme melk
1 zakje gist (7 gram)
50 gram boter op kamer temperatuur
40 gram suiker
1 ei
snuf zout

1 vlaaivorm (28cm)

Voor de vulling

2 potjes of blikjes (400 gram) fruitgelei, vlaaivulling of jam

Kneed een soepel deeg van het meel, gist, melk, ei en boter. Laat het deeg een uur rijzen in een afgesloten kom op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Neem het deeg uit de kom, houd 1/3 deel apart voor het raster. Vet de bakvorm in met boter.

Rol het deeg uit tot een dunne lap. Ik doe dit altijd tussen twee stukken bakpapier tegen het plakken. Rol een lap uit die groter is dan de vorm zodat je ook de zijkanten ermee kunt bekleden.Leg de deeglap in de bakvorm en snijd de bovenkant bij. Doe het fruit in de vlaai. Houd ca 1 eetlepel abrikozenjam apart.

Rol het overige 1/3e deel van het deeg uit. Snijd hiervan dunne slierten, dat kan heel handig met een pizzaroller. Vlecht een mooi rastertje voor de bovenkant van je vlaai.

Bak je glutenvrije vlaai ca 30 minuten in een hete oven  van 200 °C tot hij gaar en mooi bruin is. Bestrijk het raster met een kwastje abrikozenjam zolang de vlaai nog warm is. Laat afkoelen. Om het helemaal af te maken kun je het raster licht bestrooien met kristalsuiker.

 

2 thoughts on “Glutenvrije vlaai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.