Deze glutenvrije Vlaamse hachee smaakt overal heerlijk bij: stamppot, gekookte aardappelen, friet en rijst. Ik maakte laatst een enorme pan met Vlaamse hachee toen mijn eetclub kwam eten en serveerde daar heel eenvoudig aardappelpuree en doperwtjes bij. Ik hoopte op flink wat restjes voor de volgende dag maar helaas, alles ging schoon op!Wat is er Vlaams aan de hachee? Het bier natuurlijk! In dit recept voor hachee gaat een flesje glutenvrij bier en twee sneetjes glutenvrije ontbijtkoek. Zo fijn dat dat tegenwoordig bij de wat grotere supermarkt gewoon te koop is. Laat je het bier en de ontbijtkoek weg dan heb je een recept voor gewone hachee, of draadjesvlees, wat ook zeker niet te versmaden is.
Glutenvrije Vlaamse hachee
1 kilogram runderlappen
50 gram roomboter
peper en zout
4 uien
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel stroop
1 eetlepel azijn
3 kruidnagels
1-2 gedroogde laurierblaadjes
2 plakken glutenvrij ontbijtkoek
1 flesje glutenvrij bier (0,3 l)
2 bouillonblokjes rundvlees
3 eetlepels maizena
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dep droog met een keukenpapiertje en snijd in blokken. Snijd de ui in dunne ringen. Smelt de boter in een grote braadpan met dikke bodem en fruit hier de uien in aan. Braad het vlees aan bij de uien, breng op smaak met peper en zout.
Voeg nu de lepels mosterd, azijn en stroop toe en bak een minuutje mee. Doe de verkruimelde bouillonblokjes, de laurierblaadjes, kruidnagels en in blokjes gesneden ontbijtkoek in de pan en giet het glutenvrije bier erbij. Voeg zoveel water toe dat het vlees onder water staat. Doe nu de deksel op de pan en laat ongeveer 4 uur zachtjes stoven, afhankelijk van het vlees dat je hebt gebruikt.
Neem een kwartier voor je gaat eten een paar eetlepels jus uit de pan en leng in een kommetje aan met de maizena. Roer klontjes eruit en giet terug in de pan met hachee. Laat een paar minuten pruttelen, de jus zal een gebonden worden tot een dunne saus.