Glutenvrije Yakisoba

Glutenvrije yakisoba is de Japanse versie van bami. Het is, net als bij bami, een lekkere manier om restjes groente en vlees op te maken. De yakisoba wordt gebakken in een speciale saus wat het gerecht net even anders maakt. Je kunt yakisoba heel makkelijk vegetarisch maken met tofu of extra veel groente. Ik maak het met kip en veel groente.

Yakisobasaus kun je kant en klaar kopen maar niet makkelijk te vinden en dan ook nog eens zelden glutenvrij. Zelf maken is makkelijker als je glutenvrije sojasaus en glutenvrije oestersaus in huis hebt. Voor glutenvrije worchestersaus, ook nodig in de yakisobasaus ben ik naar de Ekoplaza gefietst omdat vegan worchestersaus ook glutenvrij is. Een tripje naar de toko en de natuurwinkel is dus waarschijnlijk wel nodig maar daarna ben je in staat om liters yakisoba te maken!

Onderstaand recept was voldoende voor 6 eters waaronder 3 hongerige pubers.

yakisoba
glutenvrije yakisoba
Glutenvrije Yakisoba

1 ui
1 knoflook
500 gram kippendijen zonder been /tofu/vis
1 bamipakket 500 gram
1 doosje gemengde paddenstoelen (200 gram)
100 gram tauge
overige restjes groenten die je nog hebt liggen: ik had nog een handje sperziebonen, 3 tomaten en een lente-uitje.

zonnebloemolie

400 gram gekookte rijstnoedels

Jimmy Food Mie koop ik bij de Dekamarkt. De rijstnoedels van Fair Trade zijn ook heel geschikt voor dit gerecht.
50-75 ml Yakisoba saus:

1 eetlepel suiker
1 eetlepel ketchup
1 eetlepel glutenvrije oestersaus
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels glutenvrije Worcestersaus (ik gebruikte gv Ketjap Manis als alternatief)

glutenvrije oestersaus en glutenvrije worchestersaus
glutenvrije oestersaus en glutenvrije worchestersaus

erbij: potje sushi gember, zeewierflakes, crispy chili in olie

Zet een pan water op. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en voeg de mihoen toe. Laat de  mihoen 15 minuten wellen in het water dat net niet kookt. Giet de mie af in een vergiet en spoel koud af.

Meng intussen de yakisobasaus in een kommetje. Snijd de lente-ui in ringetjes.

Snijd de ui, rasp de knoflook, borstel de paddenstoelen.

Snij de paddenstoelen in grote stukken. Snijd het vlees in blokjes.
Verhit de olie in een grote roerbakpan-wok. Fruit hierin de ui en knoflook en voeg het vlees toe als de ui-knoflook glazig is. Bak het vlees gaar.

Voeg de paddenstoelen toe en het bamipakket. Roerbak een minuut of 3-4 tot de groenten gaar maar ook nog knapperig zijn.
Roer de de bami door de groente en giet de saus in de pan.

Roerbak de yakisoba nog 1 tot 2 minuten op hoog vuur zodat de smaken zich goed kunnen vermengen en de saus een beetje karamelliseert.
Voeg vlak voor je opdient nog de tauge en de lenteui rngetjes toe.

Garneer met gembersushi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.