Een glutenvrije Yule Log of Bûche de Noël is een traditionele kersttaart waar je je kerstdiner op spectaculaire wijze mee kunt afsluiten. De chocoladeboomstam verwijst naar het oude Europese gebruikn om in de twaalf dagen van kerst (25 december tot 6 januari) een grote boomstam op te stoken. Elke dag wordt de stam (in het Engels ‘log’, in het Frans ‘bûche’) aangestoken. Het laatste stuk hout dat niet verstookt is, wordt bewaard om er een jaar later de nieuwe kerst-boomstam weer mee aan te steken.
Ik maakte een glutenvrije versie van een Yule Log/ Bûche de Noël vorig jaar met kerst en ga dat dit jaar vast en zeker weer doen op een van de kerstdagen.
De boomstam bestaat uit een rol zeer luchtige cake met chocoladeglazuur erin en erop. Ik vond een recept in Nigella’s Koken met Kerst kookboek met een meelvrij recept voor de cake, het is bijna een soort merengue. Met dit recept riskeer je een chocolate overdose, daarom ga ik dit jaar experimenteren met een roomvulling en rood fruit. ik houd jullie op de hoogte van resultaat!
De moeilijkheidsgraad van het maken deze taart viel me mee. Vooral als je een paar You Tube-filmpjes bekijkt over het oprollen en decoreren van de boomstam is het wel te doen. Het maken van de Yule Log of Bûche de Noël kost vooral tijd en aandacht. Maar hé, het is kerstmis!
Yule Log of Bûche de Noël
wij aten hier met ons 10-en van en hielden nog een takje over.
Voor de cake
6 grote eieren (eigeel en wit gescheiden)
150 gram witte basterdsuiker
50 gram cacaopoeder
1 zakje vanillesuiker
Voor het glazuur
175 donkere, pure chocolade, gehakt
250 gram poedersuiker
225 gram roomboter
snuf zout
voor de decoratie
witte marsepein
takjes tijm of rozemarijn
poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180 °C
CAKE
Sla met een mixer de eiwitten stijf in een schone kom. Mix 50 gram van de suiker erdoorheen. Mix tot stijve pieken.
Klop in een andere kom de eierdooiers luchtig met de rest van de suiker, de cacaopoeder en de vanillesuiker
Schep voorzichtig, deel voor deel, het eigeel mengsel door de eiwitten.
Bekleed een bakplaat van 40×30 cm ruim met bakpapier en giet het beslag erop. Bak 20 minuutjes in de voorverwarmde oven van 180 °C.
Laat de cake afkoelen op een bakplaat dat je hebt bestrooid met wat poedersuiker tegen het kleven. Dek af met een theedoek.
GLAZUUR
Maak het glazuur door de chocolade te smelten en te mengen met de poedersuiker en cacao. Zorg dat je de suiker en cacao zeeft tegen klontjes. Om een mooi glad mengsel te krijgen is het handig om een mixer of staafmixer te gebruiken.
Bestrijk de cake met ca 1/3 deel van het glazuur. Rol dan vanaf de lange kant de cake met het glazuur tot een boomstam. Gebruik hiervoor het bakpapier als hulp.
De cake zal misschien een beetje barsten aan de buitenkant maar dat is niet erg aangezien je de buitenkant ook helemaal zal afsmeren met glazuur.
Snijd de uiteindes bij, je kunt ook 1 stuk schuin afsnijden en als een zijtak aan de hoofdtak aanleggen. Besmeer nu de boomstam met de rest van het glazuur.
Teken met een satéprikker lijnen in de glazuur om bast na te bootsen.
Versier met takjes tijm en van witte marsepein geboetseerde paddenstoelen.
Laat het eventueel sneeuwen met poedersuiker.