Glutenvrije zachte bolletjes

Zachte bolletjes zijn ideaal voor een Paasontbijt of Paasbrunch. Deze bolletjes zijn luchtig, glutenvrij en zacht! En o ja, erg lekker. Het was mij al wel gelukt om harde glutenvrije bolletjes te bakken maar zachte luchtige bolletjes vond ik nogal een uitdaging. Zacht bolletje3Brood bak ik meestal met meel, water, suiker, olie en gist. In het deeg van deze bolletjes heb ik ook slagroom en een ei verwerkt. Nou hoor ik je denken: ja, zo maak je een baksteen lekker. Inderdaad, en daar is, met Pasen, helemaal niks mis mee.

Zacht bolletje2De truc voor het ballen van zachte bolletjes is volgens mij om een rijk (=vet) deeg te maken, dat heel goed te laten rijzen en daarna te bakken in een oven met onderin een behoorlijke ovenschaal met water zodat er veel stoom in de lucht van de oven is.

Heb je eenmaal de slag te pakken dan heb je ook een goed recept voor hamburgerbroodjes, goede krentenbollen en roombroodjes.

zacht bolletje5Glutenvrije zachte bolletjes en kadetjes

250 gram glutenvrij broodmix
1 zakje gist (7 gram)
1 eetlepel suiker
100 milliliter water
100 milliliter slagroom
1 ei
1 eetlepel fiberhusk
Snufje zout

1 geklutst ei
Sesamzaadjes

Verwarm het water, giet de slagroom erbij, voeg de gist en suiker toe en laat 10 minuten staan.
Doe het meel met zout en fiberhusk in een kom. Breek het ei in een kuiltje en meng door het meel. Voeg beetje bij beetje de melk/suiker/gist toe. Meng tot je een mooi deeg hebt en laat het afgedekt met plasticfolie ongeveer een uur rijzen op een warme plek.

Verdeel je deeg in 8 bolletjes of puntjes. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Laat nogmaals afgedekt met plastic folie een half uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet een schaal water onderin de oven. De stoom zorgt ervoor dat je brood lekker luchtig en zacht wordt. Bestrijk je broodjes met geklutst ei, bestrooi eventueel met sesamzaadjes en bak ze 30 minuten tot ze lichtbruin en gaar zijn.

 

35 thoughts on “Glutenvrije zachte bolletjes

 1. Wij zijn nog niet zo lang glutenvrij aan het bakken, maar onze ervaring tot nu toe is dat het deeg niet of nauwelijks rijst. We hebben het recept precies gevolgd, maar het eindresulaat zijn hele vaste broodjes. We doen vast iets verkeerd, maar geen idee wat. Heeft iemand nog advies?

   1. Ik hoop dat hier nog naar gekeken wordt 😉 heb vandaag de bolletjes gebakken met de gist eerst 10 minuten met warm water, room en suiker voor te laten rijzen en ook ik vind ze erg klein en vast. Hoe warm moet het water zijn? Misschien dat de mijne te heet of te koud was?

 2. Hallo, ik weet pas sinds 4 weken dat ik een extreem glutenallergie heb, maar ook mag ik op dit moment ook geen melk producten, maar ik denk dat in ieder brood toch melk zit of niet soms?
  Heb je ook broodmix waar je geen melk of zoals bij dit recept slagroom in moet doen?
  Ik vind het erg moeilijk om lekker brood te krijgen en wil het wel graag gaan maken omdat het brood bij de bakker ook behoorlijk duur is.
  Misschien dat u me kan vertellen welk brood misschien geen melk in zit geen slagroom in hoeft te doen?
  Ik ben echt nog zoekende en zoek me dus suf op het internet naar alles wat glutenvrij is.
  Jan Linders was zo vriendelijk om mij verschillende lijsten op te sturen met alle glutenvrije producten die ze in hun winkel verkopen en daar was ik heel erg blij mee, want ik dacht dat ik geen snoep of chips meer mocht eten, wat dus niet waar is gelukkig maar pff, ze hebben verschillende soorten snoep en chips die glutenvrij zijn en die smaken prima
  Maar misschien dat u me kan vertellen in welk broodmeel geen melk of slagroom gedaan hoeft te worden?

   1. Hartelijk dank dat je me dit hebt doorgegeven nu kan ik met het bakken gaan beginnen, ik zal zeker wel nog gaan oefenen zodat ik met de kerst in elk geval ook kan genieten van lekkere broodjes.
    Ik vind alleen die Fiberhuks wel erg duur, €10,99 voor 500 gram vind ik wel erg prijzig dus ga ik wel nog kijken of ik daar niet iets anders voor kan nemen wat misschien niet zo duur is?

    In elk geval hartelijk dank dat u me dit hebt willen doorgeven.
    Ik vind het heel erg zwaar nu ik te maken, en zeker omdat ik ook nog de ergste vorm van zenuwpijn heb waar maar 1% op deze wereld mee te maken krijgen en waardoor mijn wereld een heel stuk kleiner is geworden en niet veel meer kan ,heb ik nu ook nog te maken gekregen met een zeer ernstige glutenallergie en daarbij ook nog een lactose allergie pff.
    Nu ik absoluut buiten dat alles glutenvrij moet zijn ook nog geen melkproducten meer mag en ook nergens waar melk in zit mag eten/drinken en daarbij geen chocolade en geen vlees mag hebben is het toch wel erg lastig om lekkere dingen te vinden.
    Het zal wel op den duur allemaal een stuk makkelijker gaan worden als ik mijn draai heb weten te vinden en weet waar ik wat kan kopen?
    Ik ben een vechter dus ik kom er wel hoe dan ook.

    In elk geval hartelijk dank

    En ik wens iedereen die dit leest

    Hele Fijne Kerstdagen
    En een Gelukkig Nieuwjaar
    Maar vooral
    Een heel gezond 2017

 3. Ik heb het nu 1 x geprobeerd maar het rijzen ging minder! Las net de tip over het voor laten rijzen van de gist met suiker. Hoe lang die je het dan?
  Ze smaakten wel lekker! Groetjes

  1. Het voorrijzen duurt ongeveer een kwartiertje. Meestal begin ik met het klaarzetten van de gist. Dan pak en meng ik de andere ingrediënten en als ik daarmee klaar ben is de gist ook aan het borrelen.

 4. Hi Annemiek,

  Heel erg bedankt voor je recept.
  Het ziet er werkelijk heerlijk uit!

  Ik wil het gaan proberen maar loop tegen twee dingen aan. Misschien kun je mij hiermee helpen:
  – Wat voor glutenvrij broodmix gebruik jij?
  – En weet je een lactosevrij alternatief voor de slagroom? Misschien lactosevrije melk/boter?

  Bedankt voor je moeite!

  Gr. Suzanne

 5. Hoi, dankjewel voor dit recept! Ik heb uiteindelijk meer vocht nodig gehad (200ml slagroom en 150ml water) maar dat kan ook aan de mix liggen die ik gebruikte. Na het eerste rijzen was mijn deeg niet te ballen (heel fluffy en kwetsbaar) maar wél te scheppen ;). De broodjes zien er uit als kokosmakronen, zo puntig, maar ze zijn heerlijk zacht er smeuïg!

 6. Helemaal blij met dit recept, voor het eerst lekkere broodjes gebakken; inplaats van slagroom 200 ml kokosmelk gebruikt en ook iets meer water, ze zijn heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.